Какво означава bounce rate?

Какво трябва да намират клиентите в един професионален сайт за да го купят?

Това е въпросът който всеки собственик на бизнес сайт би трябва да си зададе преди да повери изработката му, маркетинга и SEO оптимизацията му в ръцете на професионалисти. Ако сайта ти не изкарва печалба, която да те задоволява, какъв е смисъла на съществуването му? Някои бизнесмени биха ми опонирали тука, оправдавайки съществуването на сайта заради:

 • имиджа на компанията
 • предоставяне на информация за контакти, телефони
 • карта за лесно откриване на офис
 • обратна връзка с потенциални клиенти (email)

Ами, ако посетителя намери сайта в търсачката в топ 5, влезе и след 5 секунди излезе, тогава кой е виновен? Току що се запознахте с термина bounce rate. Нека видим какво означава:

Bounce rate е процентът от посетители които влизат в сайта Ви, и си тръгват без да отворят втора страница.

bounce rate demystifiedВсе едно да си влязъл в магазин за детски дрехи искайки да купиш етилов спирт. Ще излезеш веднага, защото осъзнаваш че не си на правилното място и си сгрешил. Същото важи и при бизнес сайтовете. Да търсиш SEO оптимизация пък да попаднеш на сайт който продава слънчеви татуировки. Май SEO оптимизатора е прекалил с оптимизацията на дадения сайт изкривявайки резултатите на гугл. 🙂 Шегичка.

Прочети – Как да направим правилна диверсификация на ключови думи?

Нека с върнем на bounce rate. Той е критерий който показва 2 неща:

 1. Имаш ли правилната аудитория?
 2. Задоволяваш ли техните очаквания?

Имал съм сайтове в които влизат хиляди посетители на ден но купуват само 1-2. Това може да означава че не таргетирам правилната аудитория, или не задоволявам техните очаквания. Нещо ми липсва в сайта което да ги накара да купуват повече. Трябва да намеря това което би увеличило продажбите.

4 bounce rate сценарии

 1. Клик на back бутона и връщане назад в браузера
 2. Написване на нов URL
 3. Затваряне на браузера
 4. Нищо

Посетителя има отрицателно преживяване в сайта ми, и това го отблъсква. Не намира това за което е привлечен от високия резултат в търсачката и е разочарован. Няма как той да купи стоката или услугата която продавам и ще потърси друг сайт. Аз съм го загубил като клиент. Колко такива загубени клиента може да си позволи бизнеса ми преди да фалира?

Колкото по-рано намеря отговор на този въпрос, толкова повече ще са шансовете на фирмата ми да оцелее на пазара.

Но най-правилният отговор се крие в сегментацията на bounce rate:

 1. Локация
 2. Устройство
 3. Нови срещу стари посетители
 4. Диверсификация на инструментариума

Ако бизнеса ми е локален и продавам гръцки преводи във Варна е нормално да имам висока степен на отпадане на посетители от София. Посетителите от София в случая са ненужни. Но един превод на гръцки на някакъв документ може да стане и дистанционно, чрез мейл и плащане по банка, без поръчителя и преводача да влизат в контакт. Но затова се изисква компютърна грамотност от страна на поръчителя и висок професионализъм от страна на преводача, или най- ниска цена.

Посетителя идва от стационарен компютър или от мобилен телефон, таблет? Сайта ми има ли адаптивен дизайн или мобилна версия така че да се визуализира правилно на екрани с различна големина? Както Иван Димов каза колкото по-бедна е страната, толкова повече посетители от мобилни устройства ще имаш, защото просто не могат да си позволят да купят desktop компютър а цените на смарт телефоните падат постоянно.

Завърналия се посетител има различни намерения от новия посетител. Той познава сайта, знае какво ще намери в него, кефи го и се връща за да прочете нещо ново, или да потърси информация за нещо което помни. Този посетител вече си го спечелил, изследвай как и повтори стъпките за да спечелиш и други такива.

Диверсификация на инструментариума означава че трябва да разгледаш подробно google analytics, google webmaster tools, bing webmaster tools и да сравняваш информацията месец за месец.

 • Органичен трафик
 • Реферали
 • Социални профили

От къде идват посетители, колко време стоят в сайта, каква разглеждат повече, кои страници са повече посещавани, посетени брой страници на ден и т.н.

Когато свикнеш да анализираш данните ще откриваш много по-бързо и отговорите на въпросите. SEO оптимизацията не е наука, тя е ежедневна практика и игра в която SEO оптимизаторите които си вадим хляба с това сме участници, но не и собственици. Google ни допуска в играта, защото печели, а покрай него печелим и ние. От тази win-win ситуация печели и крайния собственик на бизнес който вижда в края на месеца реално увеличение на приходите в касата си. А той е нашият работодател. Нека се вслушваме в неговите потребности по-често.

link