Как да направим правилна диверсификация на ключови думи при SEO оптимизация на сайт?

Процентна диверсификация на ключови думи и фрази при позициониране на сайт в топ 10 в google.bg

Годината е 2015 и след като от гугл предприеха алгоритъмни ъпдейти за машинно преценяване при класирането на сайтовете, искам да добавя и моето виждане по въпроса. Търсачката при всички положения трябва да покаже някакви резултати на човека който е задал ключовите думи в браузера и търси информация. При heavy users съм виждал и бели страници от google но това е повече защитна реакция на алгоритъма отколкото невъзможност да покаже някакво класиране. 😉

След пускането на зоопарка (panda, penguin, colibri) от страна на най-голямата търсачка на света за корекции на SERP-а и, и борбата със спама, уебмастерите които се занимават със оптимизация за търсачки (search engine optimization) не нагодиха според изискванията на търсачката и промениха някои неща относно стратегията си при оптимизирането и популяризирането на сайтове.

Както един треньор сменя тактиката, играчите, инструментите и извън игромите съотношения опитвайки се да постигне победа с отбора който ръководи, така и SEO оптимизаторите коригираха доста неща в поведението си. Някои неща от “старата школа” продължават да работят и при сегашната ситуация но има и чисто нови похвати и инструменти които тепърва ще се анализират за ефективността си.

Как да ползваме ключовите думи в процентно съотношение за да избегнем гугълско наказание на сайта който оптимизираме?

Не слагай всички яйца в една кошница. Ако кошницата падне и се счупи, и яйцата ще се счупят, и тогава може само да си направиш омлет, а при други случаи и тази възможност няма да имаш.

seo-optimizacia-kliuchovi-d
Как да ползваме процентно правилните ключови думи при SEO оптимизация на сайт?

 

Това са 7 стъпки които препоръчвам при работа по класирането на сайта за позиционирането му на първа страница в google. Нека ги разгледаме и добавя малко повече разяснение за всяка. Как да класирам сайт в google?

Правилния начин за диферсификация на anchor text

1. Правописни грешки

Гледайки отчетите в GWT много често виждам думи съдържащи правописни грешки. Търсачката показва търсения с правописни грешки по които нашия сайт е открит и посетен. За гугл няма значение дали това е правилно или не, алгоритъма не разбира всички езици на света но показва търсенията. Хората които търсят информация за нещо не са завършили елитни училища, нито имат перфектни граматически познания. Просто ползват търсачката за да намерят някаква информация. Щом търсачката събира и показва тази информация ние като оптимизатори можем да я използваме.

2. Общи думи

В Интернет може да намерите списъци със “общи думи” които са penguin, panda safe. Няма как да получи наказание сайт който в линк профила му има думи и фрази като “кликни тук, виж това, прочети повече, линк и т.н”. Ползването на такива общи думи помага в разнообразяването на линк профила, но не прекалявайте с процентите защото каква би била ползата ако сайт за детски дрехи или за промишлени химикали се класира за фразата “кликни тук”?

3. Нишови думи

Примерно опитваме се да класираме сайт който предлага преводи за и от гръцки език. Сайта е  prevodi.elpak.net. Нишата е езикови преводи. Можем да ползваме следните думи фрази:

 1. Преводи, агенция за езикови преводи
 2. Услуги превод и легализация
 3. Агенция за преводи и легализация
 4. Езикови преводи и легализация Варна, София, Бургас….
 5. Бизнес езикови преводи
 6. Гръцки преводач Пловдив, Русе, Добрич….
 7. Гръцки преводи
 8. Преводи на документи на гръцки език

Може да ползвате услугата на Геннадий Воробьов сайта prodvigator.bg за подсказки на ключови думи които са свързани със Вашите и имат отношение и търсения в гугл.

4. Long tail keywords

Допълват се със нишовите думи като примерите горе и може да станат още по дълги. (пр. Цени за езикови преводи гръцки и легализация на документи София.) Предимствата им са че се класират по-лесно, водят качествен и насочен трафик от посетители които са заинтересувани да купят услугата и задържат позициите си за по-дълго време в SERP-а. Борислав Арапчев и Огнян Младенов могат да споделят личния опит по въпроса. Недостатъци нямат.

5. Exact match anchor text

Преди 2 години бяха основни при класирането на сайтове, но вече не са и проценти над 20% често водят до наказания. Алгоритъмни и ръчни. Но имайте наум че всяко правило има изключения. Виждал съм точна ключова дума 60% в линк профил за сайт който е на първа страница в средно-конкурентна ниша и държи позиция месеци наред. Наказанието все пак дойде, но със закъснение. 15% който съм посочил са оптимистичния вариант, придържайте се по-добре към 10%.

6. Brand name на фирма или на лице

Google заложиха на името на фирми, продукти, услуги защото е логично. Пробвай да потърсиш информация за “кока кола” и ще видиш два сайта на компанията в България (които между другото не са с респонсив дизайн) и евентуално не биха се класирали добре след ъпдейта който потготвя гугл на 21/04/2045. Само да вметна и да пророкувам че това няма да се случи защото става дума за кока кола,въпреки че в миналото има наказания на друг силен бранд като BMW, но за различно нещо, линк в wikipedia и сайтове за работа. Но все пак в резултатите от 6 до 10 имаш шанс да класираш нещо което съдържа фразата “кока кола”, така че не се отчайвай.

Хора също могат да бъдат брандове. Панайотис, Панайотис Кондоянис, Пано Кондоянис, Пано. Сега ако се казваш Бойко шансовете намаляват, но на втора страница видях един Бойко Ламбовски, а и в търсения сродни на Бойко излиза едно Бойко Кръстанов, което показва че при желание от екип оптимизатори, и финансиране на заданието от #Кой, ще се получат нещата.

7. Naked URL

Най-сигурното нещо от всички гореспоменати. Тук имате 5 варианта с които можете да се заиграете:

 • http://blog7.org
 • http://www.blog7.org
 • www.blog7.org
 • blog7.org
 • blog7

5 чисти сигнали че тези ликове освен че разнообразяват линк профила помагат за изграждането на бранда на фирмата или лицето което иска да ползва услугите на професионални SEO оптимизатори. А такива в България са не повече от 100.

Драги посетители, ако сте стигнали да четете до тук, Ви благодаря за търпението и само напомням че оптимизацията за търсачки е частен маратон в който всички които са решили да участват са просто поредните участници. Те не са собственици на играта, нямат финансите, инструментите, познанията и необходимите “връзки” за да победят “животното” в неговата игра, така че единственото което им оставя е да се опитват. Но човека е интелектуално животно което анализира, помни, сравнява и гони собствения си интерес, променяйки се и еволюирайки постоянно хиляди години, така че вярвам в победата на човека.

Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите. Слънчевата светлина мисли, че е по-бърза от всичко, но греши. Без значение колко бързо пътува тя, тъмнината винаги е там първа и я чака.

Почивай в мир Sir Terry Pratchett.