Социални мрежи

Социални мрежи плюсове и минуси

Всички сме чували за тях. Напоследък нашумяха още повече с новият филм на Холивуд “Социална мрежа” който е посветен на зараждането на Фейсбук и по специално за създателя му, 26-годишният мултимилионер Марк Зукърбърг.

Facebook – с 500 милиона регистрирани членове, ако беше държава щеше да е 3 най-голяма в света след Китай и Индия. На какво се дължи тази невероятна популярност? Мода? Какво прави Фейсбука толкова уникален? Редица фактори са които привличат посетители към Фейсбука и създават богатството на Зукърбърг.

Facebook свързва хората помежду си като ги кара да общуват и споделят живота си. Стартира през 2004 г. и дава възможност на членовете си да се групират по географско положение, учебни заведения, работа и т.н. чрез изпращане на лични съобщения, покани за участия в разни мероприятия, споделяне и размяна на снимки, видео, създаване и участие в групи по сходни интереси, попълване на тестове, участие в различни игри. Каталога наистина няма край.

Twitter е 2 в 1. Социална мрежа и микро-блог в едно. Туитер позволява на членовете си да изпращат и четат съобщения, които се наричат “туитове“. Туитовете са текстови съобщения (sms) с размер до 140 символа, които се съхраняват в профил на автора им и се изпращат към другите потребители – известни като последователи, които са се абонирали за тях. Twitter се появява в Интернет пространството през 2006 г. и светкавично се нарежда в челната тройка.

LinkedIn е бизнес ориентиран сайт с повече от 80 милиона членове, в целия свят. Целта на сайта е да създаде бизнес контакти между регистрираните си потребители. Попълва се детайлна информация за професионалните качества и CV което позволява даден работодател да си намери подходящ служител от сайта. Хора с добра квалификация и референции могат да си намерят добра работа. Стартира през 2003 година и се наложи като сериозен партньор в търсенето и предлагането на работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *