Usability срещу Conversion оптимизация

Полезност, чувство за комфорт и позитивно потребителското изживяване са 3-те най-основни неща за да задържим посетителя в сайта и да го накараме да направи покупка.

seo оптимизация онлайн магазин

Защо ползваемостта (usability) е от изключително значение за вашия онлайн бизнес?

Ако сте практикували SEO, сигурно сте се сблъскали с точното определяне на ангажимента преди да го поемете. Тоест какво решение на проблем е търсил клиента преди да ви наеме и какво сте разбрали вие.

Ако предметът на работа не е дефиниран и описан в договора вероятността да се получат недоразумения е огромна. SEO експерта трябва да е наясно с целия план:

 1. Какво точно се иска от него
 2. Кои са стъпките за действия
 3. След колко време ще има резултати
 4. Колко ще струва

Обикновено SEO агенция се наема за увеличаване на трафик към сайта, като клиента си мисли че това ще му донесе повече продажби и приходи. Но тук има един тънък момент, и той е че привличането на хора към вашия уебсайт не е толкова трудна задача.

Трудното е да ги задържиш там, да задържиш вниманието им и да ги убедиш да предприемат действия, плюс да се връщат отново и отново за да купуват.

Всеки SEO професионалист може да докара посетители в един сайт, но собственика на сайта трябва да го подготвил за да може да ги обслужи, да им продаде и да ги удовлетвори за да се:

 • Връщат пак
 • Да препоръчват сайта на приятелите си

Най-важната част от привличането на посетители към вашия уебсайт е превръщането им в лоялни клиенти.

Всеки онлайн магазин съществува единствено и само заради потребителите си. Без клиенти няма смисъл от него. Ако посетителите на сайта могат да откриват търсена информация лесно и цените са добри те ще купуват стоките, ще се връщат за промоции и нови оферти и ще ви препоръчват на приятелите си и в социалните мрежи като доволни клиенти.

Веднъж успели да ги спечелите, дълго време те ще бъдат лоялни към бранда, марката и името на сайта.

Как да класирам сайт в Google?

Как се прави CRO оптимизация за винарна?

Всеки бизнес има специфики с които трябва да си запознат преди да пробваш да работиш в нишата. Когато работех по оптимизацията на сайта на една винарна видях че бяха изградили процес от 4 стъпки за да печелят клиенти:

 1. Покана за привличане на вниманието за събитие (дегустация на вино).
 2. Подходяща атмосфера при презентацията.
 3. Обслужване
 4. Качествено вино на добра цена

Неусетно станахте член на винения клуб, получавайки хубав продукт на конкурентна цена със страхотно обслужване от момента на посещението във винарната до получаването на виното. Така се прави устойчив бизнес.

Звучи добре? Нека да проучим какво е необходимо, за да превърнем посетителите във фенове на компанията.

Веднъж изградена подобна система помага изключително много на всеки оптимизатор който ще се заеме да работи по сайта им.

seo оптимизация e-shop

SEO + Usability + Conversion Optimization = CRO

Три различни неща но с една цел: да превърнат посетителя в клиент. Работата на SEO е да привлича посетители към вашия уебсайт. Потребителското изживяване (ползваемост) ги кара да се чувстват добре в сайта, защото намират това което търсят, а всяко конверсионно събитие променя посетителя в изпълнител или клиент, карайки го да предприеме определено действие:

 • Да кликне някъде
 • Да звънне по телефона
 • Да направи регистрация и т.н

Оптимизация на конверсиите е изкуството в работата на един специалист да увеличи процента на потребителите които предприемат действия в сайта, превръщайки ги в клиенти.

Цели и фокус – Как да задържите посетителите в сайта

Както ползваемостта, така и оптимизацията на конверсии в крайна сметка целят повишаването на процента на реализациите. И двете се фокусират върху подобряването на потребителското изживяване, но желания от тях резултат е различен. Ползваемостта цели донякъде нематериални резултати: удовлетвореност и ефективност, докато оптимизацията за конверсии се измерва в точни резултати.

Ползваемостта се фокусира върху целите на потребителите. Добрият дизайн на сайта позволява на клиентите и потенциалните клиенти да навигират и купуват лесно и ефективно. След като напуснат сайта те са останали с чувство за удовлетворение. Вероятно ще ви посетят отново, след като вече знаят че компанията може да отговори на техните нужди и да даде решение на проблемите им.

Оптимизацията на конверсията е фокусирана върху целите на компанията. Сайта моли посетителите да превърнат своето доверие и подкрепа в действие – да купят, да изтеглят нещо, да направят регистрация, да кликнат и т.н. В идеалния случай една добре оптимизираната страница предоставя необходимата информация, която посетителят изисква, за да може да вземе решение за покупка.

След направената поръчка в сайта, клиентът трябва да очаква следващата стъпка, а тя е доставката на продукта до неговата врата. Връзката ви вече се е преместила извън вашия уебсайт, но и тук има тънкости които добрият търговец може да използва за да запази и увеличи доверието към марката.

conversion оптимизация

Стратегии за онлайн магазини

Не е изненадващо, че използваемостта и оптимизацията на конверсията използват различни стратегии за постигане на целите си.

UX дизайна подобрява потребителското изживяване, като предвижда поведението на потребителите. След като откриете какво искат да правят посетителите в сайта, е възможно да създадете ясни пътеки. Направете онлайн магазина си предсказуем, и лесен за навигация. Комуникирайте с посетителите оптимизирайки онези страници, където искате те да предприемат действия.

Conversion Optimization влияе върху поведението на потребителя подтиквайки го към действие. Вашето съдържание се намира там за да убеди посетителя че точно вие сте човека от който трябва да купи. Ако не купи, трябва да потърсите какво го е разколебало и да предложите следващия път точното решение на проблема.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *