Как търсачките индексират вашия уебсайт

Принципи на индексиране на съдържание в търсачките

Индексиране на съдържание в гугъл

Ако някога сте се чудили как търсачките намират Вашия сайт, отговорът е прост, те изпращат роботи, които откриват, добавят и класират съдържание. Създадени да имитират как човешките потребители взаимодействат с Вашият уебсайт, роботите на търсачките преглеждат структурата на съдържание и го връщат обратно, за да бъде то оценено и индексирано.

Когато създавате сайта си и търсите решения за подобряване на локалната оптимизация трябва да се стремите да улесните тези ботове да намират и анализират важната информация като по този начин подобрявате и потребителското изживяване на посетителите.

Тази статия има за цел да открехне леко завесата на функционалностите на уеб роботите, да покаже как те работят и да даде някои отговори на въпроси свързани с индексацията на съдържание в търсачките.

Индексиране и позициониране на съдържание в търсачките

Роботите на търсачките, наричани още ботове или паяци, са автоматизираните програми, които търсачките използват за преглед на съдържанието на уеб сайтове. Водени от сложни алгоритми, те постоянно сърфират в Интернет, в търсене на ново съдържание. След като го намерят те препращат информацията към търсачката за следващи действия.

Индексиране и позициониране на съдържание в търсачките

Проблеми с индексиране на съдържанието в Гугъл

По време на този процес роботите разглеждат HTML кода, вътрешните връзки и структурните елементи на всяка страница. След това тази информация се обединява и изпраща към търсачката – майка за последваща преработка.

Как функционират търсачките?

Специалните ботове които търсят ново съдържание посещават периодично Вашия сайт като търсят определена информация която се намира в robots.txt и картата на сайта (sitemap). Съдържанието там е препоръчително като им дава инструкции кои страници да гледат и кои да игнорират. Грешно настроен robots.txt файл може да образува проблеми с индексирането или забрана за индексиране на целия сайт, затова трябва да се внимава и промените в този файл да се правят от технически грамотен човек.

Ето шаблон robots.txt файл на blog7.org:

User-agent: *Disallow:Sitemap: https://blog7.org/sitemap_index.xml

Картата на сайта (Sitemap) е XML файл, в който се съдържа всеки URL адреси, който Вашият сайт съдържа. Всички постове, страници и категории са важни и присъстват там. Таговете е добре да ги маркирате като noindex, nofollow във SEO плъгина който ползвате за да не се индексират в търсачките.

Какво е Crawl Budget (Бюджет за обхождане на сайт)

Търсачките имат лимитации относно колко страници от всеки сайт да обходят и тези лимитации са основно свързани с авторитета на домейна. Бота определя, според него, авторитета на домейна, и лимитира броя на страниците които ще обходи за определен период от време. Един бюджет има един новинарски сайт който бълва новини в 24 часа, и съвсем различен бюджет има един статичен сайт който добавя по една статия пред няколко месеца в съдържанието си.

Мислете за уеб роботите като за картографи или изследователи с цел да картографират всеки ъгъл на новооткрита земя.

С постоянните промени по всички сайтове в Интернет уеб роботите трябва да изпълняват задачите си и да индексират възможно най-актуалната информация. Но всичко това отнема огромни ресурси и всички търсачки лимитират време и съдържание опитвайки се да класират само най-ценното според тях.

Топ 3 търсачки:

  1. Googlebot
  2. Bingbot
  3. Yandexbot

Оптимизиране на вашия сайт за роботи на търсачки

За повечето от ботовете, честотата на обхождане е оптимизирана въз основа на специфични правила в алгоритмите на конкретната търсачка. Много от търсачките предоставят инструменти за преглед и актуализиране на честотата на обхождане въз основа на това, което е най-добро за вашия сайт. Ако вашият сайт получава приток на трафик през делничните сутрини, коригирането на честотата на обхождане ви позволява да кажете на робота да забави скоростта през тези времена и да обхожда повече късно вечерта.

Използвайки тази логика, можете да планирате своя график за публикуване, за да създадете съдържание, точно преди роботите да посетят сайта. По този начин ще предоставите възможността на всяка нова страница, която създавате, да бъде обходена, индексирана и класирана възможно най-бързо. Това естествено е без гаранции.

Бързо индексиране на сайт в гугъл

indexnow-bing

Гугъл ще индексира съдържание бързо, когато то се появи в новинарски сайт. Той не участва все още в IndexNow, система за бързо индексиране на съдържание в което участват Bing и Yandex. Последната година търсачката показва ясни проблеми и забавяния с индексирането на нови статии, като тези проблеми липсват само в новинарските сайтове. Но не всеки дигитален предприемач разполага с достъп до новинарски сайтове. Входящите линкове от авторитетни домейни също помагат за по-бързото индексиране.

Друг начин да се подобри нивото на ефективност на обхождането е да се използва вътрешно линкване между статиите. Когато свържете сходни постове по логичен и ясен начин, това дава на обхождащите машини лесен начин да преминават през съдържанието по-бързо позволявайки им да се ориентират по-лесно в цялостната стойност на вашия уебсайт.

Виж: Какво е написал Гугл за индексацията на сайтове

Обхождането е първата стъпка към това Вашето съдържание да се класира добре в търсачките. Важно е да рационализирате процеса, така че всеки паяк на търсачката, който попадне на Вашия сайт, да може бързо да анализира структурата и връщайки се у дома, да я добави към индекса.

Съдържание което не е индексирано е безполезно.

 

One thought on “Как търсачките индексират вашия уебсайт

  1. Google напоследък има много проблеми с индексирането на ново съдържание. Става много бавно а и понякога не иска да го индексира дори след като сме го подали в сърч конзолата. Даже на пазара се появиха и услуги на фирми които предлагат бързо индексиране на съдържание но не съм ги ползвал и не знам колко са надеждни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *