4 приятелски съвета за изграждането на професионален блог

Искам да направя професионален блог. И да печеля пари от него. 😉 Решихте че искате да направите един блог, в който ще пишете за неща които Ви вълнуват, или фирмен уебсайт, но не сте сигурни откъде да започнете? Поставянето на началото е основно за насоката на пътя и първата крачка е и най-трудната. Но щом сте го решили трябва да търсите къде искате да отидете?

професионален блогърИзграждане на блогове е много вълнуващо, но и предизвикателно начинание, започваш от нулата и след време виждаш един продукт който постоянно се мени. Блога е нещо живо, което постоянно сменя кожата си и изразява много добре моментното ти състояние.

Но един блог има и постоянна работа. Нека ти покажа малко от нея:

Качествено, уникално и полезно за читателите съдържание. Ако изградиш работен навик за пишеш такова съдържание блога ще привлича и качествени читатели които ще са твоята общност.
Присъствие в социалните мрежи: Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, StumbleUpon, Reddit където има всичко и по много.
Оптимизация за търсачките, подбор на ключови думи и постоянен анализ на статистиката на блога, както и SEO в самите статии. (Заглавие, линкове, снимки)
С времето ще събереш много мейли от читатели които можеш да използваш в един Mailing list за различни цели.
Търсене на партньори за размяна на линкове
Търсене на различни начини на монетизация. Това е най-жизненоважната част от начинанието. Ако блога няма приходи просто ще спреш да се занимаваш с него. Така че търси как ще привлечеш приходи от човекопотока който те чете всеки ден.

Тук не важи поговорката “Направи го и те ще дойдат”. Преди години може и да ставаше но вече се изисква всекиднена постоянна работа за да можеш в края на годината да се похвалиш с добри резултати.

Началото започва с визия и мечти

Няма значение каква е мечтата ти, те са различни защото и хората са различни. Тук искам да вмъкна политическото състояние в Северна Корея по повод смъртта на вожда им. Запада изумен гледа как милиони Корейци реват та се късат, под строй, от единствената партия в страната, изразявайки невероятно голямата си скръб по смъртта на вожда. Какви ли не простотии се изписаха, и на какви трагикомични снимки се нагледах по телевизията и в Интернет за това събитие. Синът на вожда имал за майка небето, диктатора Ким живеел в изумително богатство а народа му умирал от глад и т.н

Радвам се приятелю и паля свещ благодарствено че НЕ живея там. Не че щяха да ме карат насилствено да се търкалям по улиците, за да изразя за пред камерите, безкрайната ми скръб по един диктатор, това щеше да е най-малкото зло, а защото всичко това показва до къде докарва един народ култа към личността и едно-партийното ръководство. Нещастния Корейски народ не познава демокрацията, и сигурно няма да я види никога, продължавайки да живее изолиран от всички. Не сравнявай с Гърция, която от една страна, роди идеята за демокрация но прилагайки я на собствения си народ го докара до просешка тояга. Там ситуацията е различна, интересите са огромни, жаждата за власт и пари неутолима и глупостта на милиони безкрайна. Като смесиш всичко това получаваш днешна Гърция.

Сигурно и Корейците имат мечти но нямат шанс за да ги реализират. А ти живеейки в свободна страна имаш този шанс. Възползвай се!!!

Питай себе си “ЗАЩО?”
Отговора на този въпрос ще е мотивацията ти да потърсиш причините които те спират. Причините които не ти позволяват да напишеш качествена статия, да направиш “фешън” дизайн, да потърсиш афилиейти и рекламодатели и да намериш “правилните” ключови думи които ще ти донесат големия трафик, и големите приходи.

Точна и ясна представа за мечтата си и точна и ясна представа за “защо” и нещата ще се случат.

Ясна цел за блога

Специфика
Измерими
Постижими
Реалистични
Поставени в времеви диапазон

Трябва да си наясно какви цели си поставяш. Те трябва да са специфични, измерими, постижими, реалистични и да имат срокове. Само тогава ще знаеш какво правиш, колко се доближаваш и дали ще ги постигнеш. И мотивацията ти ще расте вместо да спира да постигнеш крайната цел.

Фокусирай се в усилия и срокове

Не се разпилявай, опитвайки се да бъдеш човек-оркестър. Вярно в баскетбола този термин е много употребяем и много хора се стремят да бъдат VIP, но да играеш на 2-3 позиции за неопределен период от време е изключително натоварващо начинание и не си струва заплащането. Почни да мислиш как може да изкараш пари от статиите си. Фокусирай се в една ниша и разгърни целия си потенциал там.

Почни с малките крачки. Направи си план. Ден за ден, седмица за седмица. По дълъг за сега не ти трябва. Поставяй малки цели и ги достигай.

Ето един малък списък със задачи:
Всекидневно писане на статии
Търсене на ключови думи
Link building
Оптимизиране на статиите за търсачките
Активно участие в социалните мрежи
Търсене на партньори
Търсене на под изпълнители (Това което не ти се отдава го дай на друг да го направи).
Дизайн на блога
Следене на статистиката
Водене на кореспонденцията

Вземи си почивка

Когато дойде момента и се почустваш изморен, вземи си почивка. Досега се справяш чудесно но ако не даваш необходимата почивка на мотора той ще прегори. Сам ще усетиш кога е дошлото време за почивка. Не забравяй да спиш, и не върши 258 неща заедно. Накрая ти ще прегориш а работата ще си остане. Помни поговорката ” Работата не е заек да избяга” така че работа е имало и преди теб ще има и за теб и след теб. Твоята цел е да вземеш парчето от баницата което можеш. Голямата баница винаги я ядат големите 😉

Надавам се да съм ти бил полезен и да категоризираш целите и сроковете си за да извлечеш максимума и накрая на деня с усмивка да посрещнеш вечерта знаейки че пътя до мечтата ти се е скъсил с 364 дена 😉

Вече си почти един професионален блогър 😉

2 thoughts on “4 приятелски съвета за изграждането на професионален блог

  1. Търсех друго, но попаднах тук и се задържах. Много добре написано. И ми предстои да го правя!
    Като си спомня как, като написах HTML кода с картинките, мислех че съм приключил със сайта…. :)))))))))))))))))))))

  2. Радвам се че ти е харесала статията и ако е била и полезна още по-добре 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *