Агресивно vs натурално SEO

Кое е по-добро, агресивното или натуралното SEO?

Направи първия си сайт или блог и се сблъска със позиционирането му в търсачката.

За какво ти е когато не можеш да го монетизираш?

Колкото и да се мъчи, не успя да го вкараш в първата страница за основната ти ключова дума. Като че ли има някакъв заговор между търсачката и “старите муцуни” и много рядко виждаш размествания в класирането на първите десет. Как го правят другите и успяват да имат по-добри класирания от тебе? Защо те са на първа страница а ти си на втора или трета? Какво ли не предприе? Линкове, уникално съдържание, социални сигнали…помощ от приятел, но гугл не те заобича…

  • Разочарова се
  • Ядоса се

Но ситуацията не се промени. Тя няма и да се промени докато реагираш по този начин. Оптимизирането на сайт не е лесна работа и изисква все повече усилия и време на оптимизатора който прехвърля цената на клиента. Ако миналата година една работа струваше 100 лева, тази година струва 130 лева. А и оптимизаторите по-трудно биха се захванали да работят по проект който търси бързи резултати. Ако все пак искаш да учиш защо това се случва на твоя сайт, продължи да четеш надолу….

агресивна seo оптимизация

Теория 1

Гугл не те обича, защото просто обича спонсорството, рекламата и акционерите си, повече от тебе, обикновения собственик на сайт. True.

Теория 2

Техниките за оптимизация за търсачката са най-евтиния начин да позиционираш сайта си в топ 10. Lie.

Това важеше до 2012г. От 2013г. правенето на SEO вече е скъпо удоволствие което ще поскъпва все повече. За да може някой да гарантира добри резултати на клиента си трябва да разполага :

– с финансови ресурси.

– със много сайтове на различна тематика.

– с екип от професионалисти, уеб дизайнер, програмист, маркетолог, seo анализатор, link builder, seo copywriter.

– с опит в оптимизирането в различни ниши.

Online SEO инструменти

Ревю на sheerseo

Ревю на fresh link finder

Ревю на seoranks

Ревю на ahrefs

Теория 3

Едно обикновено търсене в google за части от секундата използва по-голяма изчислителна компютърна мощност, отколкото Американския космически проект “Аполо”. True.

Теория 4

Гугл имат официални 13 data centers в целия свят които му осигуряват страхотна изчислителна мощ, с която никоя друга компания не разполага в света. True.

►►► Ако още си мислиш че със смешното си лаптопче, и единия ум който носиш в главата си, за качеството на когото винаги можем да спорим, си в състояние да прецакаш търсачката и да манипулираш резултатите и….жестоко се лъжеш. Fucking True.

Щом се съгласи със изложените факти, вече си извън SEO играта и няма смисъл да четеш…НО как тогава има хора по-целия свят които правят сериозни пари от оптимизация за търсачки? Защо се спекулира че SEO индустрията прави оборот колкото и търсачката? За каквото и да ти говорят, винаги става дума за пари. А пари в SEO-то има, но за да ги вземеш трябва да знаеш правилата на гугл, за да можеш да ги нарушиш.

Помисляйки си и само за агресивна оптимизация ти вече си ги нарушил, така че добре дошъл в клуба на SEO оптимизаторите.

Агресивни SEO стратегии

Какво означава фразата “агресивна оптимизация”?

Всякакви начини с цел манипулиране резултатите и стремеж за постигане на бързи резултати, без да се интересуваш от правилата на търсачката са агресивна оптимизация. И обикновено водят до наказание или от алгоритъма на гугл, или от Мат Кътц и webspam екипа му.

=> 25 индикации че сайта ти ще получи наказание от гугл

Натурални SEO стратегии

Англичаните казват че “good things come to those who wait” но за какво са ми когато съм извън играта? Така че аз ще си позволя да поправя изражението:

“Добрите неща ако не дойдат след положения от мен труд, е време да сменя подхода, ако искам да остана в играта”.

Деян Тотев описва в статията си защо да избереш да прилагаш пасивно SEO разчитайки на натурални връзки, висококачествено съдържание и време в което читателите ти ще те открият и ще се радват да научават твои новини. Оптимизирането на всеки уеб сайт изисква търпение, упорита всекидневна работа, анализ на случващото се от няколко SEO инструмента и изводи защо се получава така. За да можеш да аргументираш и подплатиш с факти твърденията пред клиента.

Всичко това изисква време и е добре да се прави от екип а не от солови играчи.  Екип който има инструментариума, опита и е експериментирал достатъчно върху свои проекти за да знае кои техники работят и кои носят наказания.

►►► Аз съм за натуралното SEO, за постепенната и постоянна работа която изгражда и утвърждава един бранд, носейки му печалба, защото ако собственика на сайта няма печалба от него където и да го позиционираш, каквато и оптимизация или реклама да му направиш – файда никаква.

Печалбата от един сайт определя качествата на оптимизатора му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *