AstroTurfing – Следвай парите

Astroturfing – нещо което изглежда че е истина но не е

astroturfing

Astroturfing е практиката да се маскират спонсорите на съобщения или организации (примерно политически, рекламни, религиозни или връзки с обществеността), за да изглежда така, сякаш произхождат и се подкрепят от местни участници. Терминът започва да се споменава покрай американската компания за производство на изкуствена трева за футболни игрища AstroTurf, която наподобява естествения тревен килим на който играчите практикуват най-любимия спорт в света – Цар Футбол.

Истински лъжи и лъжливи истини

Astroturfing се нарича способът на създаване на малка организация която представлява нещо популярно с цел популяризиране максимално на кауза която уж произхожда от обикновените хора. Мисля че образът на екоактивистка Грета Тунберг е пример за astroturfing. Както руския президент Путин спомена че „Май никой не е обяснил на Грета, че хората в Африка и в някои азиатски страни искат да имат същия жизнен стандарт, както в Швеция, но без да положат никакви усилия.”

Много лъжи не правят ЕДНА истина. Управляващите света от древни времена са използвали техники за манипулиране на общественото мнение и ума на обикновените хора, винаги със забележителен успех. Няма място в света в което пропагандата да не е работила, но има определени места и народи които са богове в производството на пропагандни и лъжливи новини с цел облагодетелстване. Както е казал Марк Твен в “Изкуството на лъжата”но без да споменава че някои го правят професионално:

Всички хора лъжат, всеки ден и всеки час. Дори когато се опитват да контролират лъжата, ръцете, очите и поведението им, звучат измамно и умишлено.

Тактики astroturfing са прилагани в Гърция от фармацевтичната компания Novartis (прочети тук и тук като загубата на държавата се оценява на над 3 милиарда евро.

Лъжата която прилича с истината

От едно твърдение се премахва всичко, което не е в интерес на източника, и се изпъква и набляга на посоченото. Всичко това медиите го повтарят докато хорицата го приемат за истина. (Щом и телевизията го каза, значи ще е така).

“Ако истината е многостранна, то лъжата е многогласна.” – Уинстън Чърчил

Online Reputation Managemenent

Създаване на конкретни персони, платени тролове или ботове, поддържането им и използването им за (законна) интервенция с конкретни постове, когато и където е необходим контрол на репутацията или публичността на дадена марка, фирма, лице, услуга или продукт или при управление на криза са само част от използваните похвати в подобряването на видимостта в Интернет на този който плаща или омаскаряването на конкурентите му.

В google, facebook, twitter подобни кампании се провеждат всеки ден с бюджети и цели зависещи от конкретната ситуация. В дигиталния маркетинг всичко е позволено именно защото не знаеш къде е тънката червена линия между истината и лъжата и лесно се манипулираш.

“Terminus nullus falso est” – Лъжата няма край – Сенека

Когато границите са размити професионално, и е непосилно за обикновения потребител да разграничи истината от лъжата, единственото което му остава за да може да се предпази от подлата манипулация която прилагат спрямо него е да прекъсне връзката. НЕ отговаряй на троловете, не влизай в “разговор” с тях, търси поне още няколко източника които да потвърдят новината която те е впечатлила (Днешния Интернет ти дава тази възможност с няколко клика да откриеш допълнителна информация).

ORM е част от SEO-то и в зависимост от целите и бюджета се прилага за манипулиране на търсачката google като всичко се следи, организира и отчита. За пред по-широката публика от не специалисти, SEO гурутата повтарят едни и същи мантри свързани с “качеството на съдържанието” и “честите google ъпдейти” на алгоритъма, качвайки ги на въдицата “абонирай се за мен и първи ще научаваш”.

Така наречените “инфлуенсъри” когато си говорят помежду си започват да обясняват липсата на продажби на една фирма със “Мога да обясня…”, забравяйки че даването на акъл не е свързано задължително с имането на акъл.

Така че когато питате някой за експертно мнение имайте едно наум, че конкретното “експертно” мнение може да е подплатено финансово.

Излъжи го, да ти вярва – българска поговорка

https://en.wikipedia.org/wiki/AstroTurf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *