Експеримент с Google CTR

Манипулация на поведенчески фактори в Google

Колега реши да експериментира как ще реагира търсачката Google при манипулирано търсене за конкретна дума и дали човешкия фактор може да придвижи даден сайт на по-високо място в класирането при определени условия. Дали при търсене от 100+ реални хора, а не ботове, ще може даден сайт да се “качи” за определена ключова дума на по-високо място в SERP-а?

Задачата беше следната:

  • 1. Всеки участник в експеримента, логнат в Chrome, в Google акаунта си извършва търсене в google.bg.
  • 2. Написва думата „копирайтър“ отива на 9-я резултат и клика на webavtor.com.
  • 3. Разглежда статиите в сайта около 2 минути и излиза от сайта.

Сайта webavtor.com на 05.11.2019 за ключова дума „копирайтър“ има около 40 дневни търсения и се класира на 9-о място.

Целта на експеримента е да покаже дали включването на 100-ина посетители ще повлияе върху класирането по думата „копирайтър“, в каква степен и за колко време ще продължи ефекта след прекратяването на експеримента.

Продължителност на експеримента: 2 дни (05.11.2019 – 06.11.2019)

google CTR експеримент

Кои са ranking факторите на Google?

Експеримента се проведе в facebook групата SEO и дигитален маркетинг и в него се включиха 136 души през първия ден и 35 през втория. Началния интерес и въодушевление първия ден поизчезна през втория но все пак 35 човека бяха последователни. В групата членуват около 4000 човека които проявяват интерес към SEO оптимизация както и доста професионалисти. Поста успя да събере 113 коментара при положение че създателя му искаше да види реакциите на участниците. В общи линии коментарите бяха доста смислени като имаше предложения да се увеличи времето на експеримента както и брандово търсене + кл. дума за да може да се измери по-правилно ефекта.

Какво споделиха SEO професионалистите?

Опасенията на повечето SEO оптимизатори бяха заради краткото време на експеримента (2 дни) а прогнозите им бяха че ако има ефект той ще е малък и за кратко, (1,2 позиции на горе) но след спирането на експеримента webavtor.com ще се върне на предишното си място. Хубаво беше че само един колега се засегна че се работи с реални “money фрази” изказвайки неподготвено и неадекватно мнение, докато собственика на първия сайт в screenshot-а, Кирил Йовев сподели:

Знаеш, че аз съм собственика на първия сайт на скрийншота. Нямам нищо против да се тества, дори мога да ти дам данни, ако ти трябват, за целта на експеримента. Хора, вдигайте нивото, предлагайте услугите в чужбина, да внасяме богатство тук.

Потребителското изживяване решаващ фактор ли е за доброто класиране на сайт?

Сайта успя да подобри мястото си от 9 на 8 което не е съществено постижение. Личното ми мнение е че очаквах да мръдне нагоре поне с 3,4 позиции, залагайки на факта че повече от 100 души които търсят “копирайтъри” в България и влизат в тестовия сайт би трябва да подскажат на търсачката че точно конкретния сайт има защо да ги привлича, а не първи или втория или третия резултат. Но уви.

Изводите:

Google не допуска такова пряко влияние върху SERP-а, както 2014г. когато Ранд Фишкин прави своя експеримент. Как точно търсачката е отработила този кратковременен натиск няма как да научим, но е факт, че или го филтрира и въобще не му обръща внимание, или алгоритъма е засякъл преднамерено действие и не е реагирал според нашите очаквания. Явно такива моментни активности през 2019 не работят.

Очаквания въпрос

ОК, чрез потребителско поведение не можем да манипулираме търсачката и да я накараме да подобри класирането на сайт в по-горни позиции. А как може да стане това?

Съдържание и линкове и бюджет. Албена Александрова която е собственика на webavtor.com пише брилянтни текстове и е специализиран SEO копирайтър, сайта и е страхотен, съдържанието му е уникално и качествено, но му липсват входящи линкове. Ако някой SEO оптимизатор направи една 6 месечна кампания за линк билдинг мога да заложа моите 5 лева че сайта ще отиде на втора позиция и ще се конкурира със сайта на Кирил за първото място.

Но имайте и следното наум – в Нета се предлагат услуги по манипулация на търсачки чрез реални браузери където се включват огромен брой потребители срещу заплащане. До колко това е успешно, могат да споделят участниците, и дали срещу определен бюджет може да има конкретни резултати, както и в кои страни това може да се случи, ако се случи.

След обвиненията на Wall street journal че и Google манипулира SERP-а си в полза на по-големите брандове, и има списъци със blacklisted сайтове които стоят в “пясъка” и нямат никакъв шанс да изплуват, трябва да ви стане ясно че в бизнеса конкуренцията е жестока но и основен двигател за подобряване и иновации. А който навлиза първи в девствени територии грабва и голямото парче за себе си.

Надявам се че SEO експериментите във Facebook групата “SEO и дигитален маркетинг” ще продължат и ще мога да ги коментирам в blog7.org споделяйки ценна информация от извора.

2 thoughts on “Експеримент с Google CTR

  1. Както “казва” блогът ти: Връзките и $$$ решават всичко. SEO състезанието за Acer беше отдавна, но все още има влияние – адреналин, който не се неутрализира. 😉

    Относно експеримента, описан по-горе, според наблюденията ми по-голяма тежест оказват вътрешната оптимизация, потребителското изживяване и мобилният индекс. Публикацията от експерименталния сайт е писана преди пет месеца, позицията ѝ е похвална, като се има предвид, че няма входящи връзки. И без тях ще се изкачи нагоре, макар и с костенурско темпо.

    Не шестмесечна кампания за линк билдинг, а три-четири силно релевантни линка ще я изстрелят и на първа позиция дори. Няма начин да не захапе. Сайтът е идеално оптимизиран и изчистен от излишни джунджурийки. 🙂

  2. Stay tuned Петя, всеки ден експериментирам с различни неща, с променлив резултат, някой показват слабости, някой носят $$, други харчат. Не ми е скучно 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *