Историята на една инвестиция в една малка балканска страна

Банката, инвеститора, държавата и измамата

 

…Преди демокрацията, синджира душеше врата и нямаше никакво разнообразие, но сега можем да лаем на воля…

[Понеделник, клон на банка SMD. Час 11,15]

Διακοποδάνειο της Αγροτικής Τράπεζας
Διακοποδάνειο της Αγροτικής Τράπεζας, για να θυμόμαστε πως φτάσαμε εδώ.

Ганьо влиза в клона на банката, където има уговорена среща със Иван Иванов /директор продажби/. Поканен е за да бъде просветен в новото бижу което предлага банката, естествено само на избрани клиенти, като него, и за което директора е загатнал в телефонния разговор че нещо страхотно предстои.

Иван: – Здравей, скъпи Ганьо, радвам се да те видя, ти си селектиран изключително внимателно от нашите най-избрани клиенти, на които предоставяме изключителната възможност да тестват новият ни модел мобилен телефон, който няма аналог на пазара.

Ганьо: – Какъв телефон г-н Иванов? Вече и телефони ли предлагате? Да не е някаква нова банкова услуга?

Иван: – Стига със класическите банкови услуги за корпоративни клиенти и кредити. Време е да преминем към следващото ниво, което е задоволяване на персоналните нужди на нашите най-скъпи клиенти. SMD разработи нов вид мобилен телефон който прави чудеса и Вие като един от 100-те най-скъпи наши клиенти сте поканени за да го тествате.

Ганьо: – Казвате че съм скъп, но връзвате химикалката с която подписвам чековете, да не би случайно да я взема?

Иван: – Тази подробност драги Ганьо е за простоватия народ, Вие можете да подпишете чека за покупка на МуТель със личната ми пена Masters for Meisterstuck. Цената е само 4.500 лв.

Ганьо: – На пената Ви?
Иван: – Не на МуТель, пената ми е по-скъпа.

Ганьо: – Мобилен телефон 3 пъти по-скъп от Айфона ми? Защо да го купя?

Иван: – iPhone не е прост телефон, нали? Притежателите му се гордеят със него и го показват като трофей, като престиж, като част от едно избрано общество което е над средностатистическия потребител. А МуТель, е нещо 100 пъти над последния модел Айфон който краси джоба Ви. Нека Ви опиша само няколко от нещата които прави тази магична джаджа. Тя може да изготвя дневната Ви програма, да работи като личната Ви секретарка която отсява хората които искат да се срещнат или разговарят с Вас, телефонът превръща Вашата обикновена къща в “умна”, заключва и отключва врати, гаси и пали лампи, управлява всички устройства които използват ток във Вашият дом чрез интернет и пуска пръскачките да поливат райграса пред градинката Ви. Освен това изпраща шофьора Ви да вземе детето от училище, предлага най-добрите хотели за почивка със семейството, или бърза отмора с любовницата за уикенда. Прави покупките Ви в супермаркета и следи хладилника винаги да е пълен, а и бирата студена на правилната температура. Какво ще кажете?

Ганьо: – Мхм, за бизнеса ползвам услугите на секретарка, която покрива със нежност и страст ВСИЧКИ мои нужди и прищевки. Сменям я на всеки 6 месеца поради 2 причини, първата е че ми омръзва да ме обслужва все същата уста, и втората че вече разполага с достатъчна информация и това трябва да се промени. Цялата работа в къщи я вършат 10-те прислужника на които плащам заплата и съм изключително доволен от властта която имам над тях, за да ги заменя. В днешно време трудно намираш предани роби. Плащам и на охранителна фирма за спокойствието на семейството ми и досега си оправдават парите, така че не виждам много смисъла да се откажа от всичко това заради Вашето “умно” устройство.

Иван: – Сумирайки бързо стойността на секретарката, прислужниците и бодигардовете смея да твърдя че лесно надскача 20 бона на месец, може и да не ми отговаряте, а аз искам от Вас само 1/5 от тези пари и то само за месец като срещу МуТель поучавате всички гореизброени услуги ЗАЕДНО и НЕЗАБАВНО. Тук искам да вметна че мобилното чудо на 21 век ще е налично до края на деня, така че ако не побързате Вие няма да станете един негов горд притежател. Ще очаквам решението Ви до 00,00 часа днес. Имам достатъчно клиенти които ме молят за да им го продам.

Ганьо: – Добре, а кой гарантира качеството на този уникален телефон? Има ли сервиз, ако нещо стане?

Иван: – Тази джаджа е желязна и не може да се развали. Мобилния уникат МуТель се съпровожда от доживотна гаранция на SMD, която покрива всички разходи плюс връщането на парите Ви в случай че не сте доволен. Гаранция CDS. Заповядайте документите които трябва да попълните. Честито вече сте един от малкото горди притежатели на МуТель. Апаратът ще Ви бъде доставен в дома Ви от нашата куриерска служба.

[Вторник, вилата на Ганя, час 07,30 сутринта.]

Ганьо: – Време за тест бейби. Искам 10 Leffe и малко трюфели и кажи на Пешо бодигарда че ако го видя пак да заглежда късите полички на съученичките на дъщеря ми ще го кастрирам. Те са 7 клас в края на краищата. Нека пораснат още малко преди да вкусят от живота.

МуТель: – Цък, цък, цък….

Ганьо: – Казах, 10 бири и малко трюфели и… абе този телефон дали разбира български или чати само на китайски? Онзи мошеник Иванов да не би да ми е пробутал ментак?

МуТель: – Цък, цък, цък….

Ганьо: – Майка ти ши иба, в гъза ши иба, и телефон и китайски боклуци. Ей сега идвам в офиса ти лайнар Иванов и ще ти стъжня живота, тъпо копеле.

[Вторник, офиса на банка SMD, час 08,05 сутринта.]

Иван: – Иване, ще те разчленя долно копеле…
Пешо /голям арендатор /: – Отвори бе капут. Искам си парите…
Милен /още по-голям фабрикант /: – Ще ви унищожа крадци долни…
Галю / политик, министър/: – Върнете ми парите иначе ще изгниете в затвора…

Бай-Шиле: – (Гледа сеира от тротоара и си шепне: Ебаси глупаците, големци, имат чували с пари а лапнаха такава елементарна въдица.)

Иван (отваряйки вратата) : – Господа, разбирам вълнението Ви, но за съжаление не можем да Ви върнем парите. Имахме един дълг от 4,5 милиарда лева който изплатихме с Вашите пари от покупката на МуТель. Както много добре осъзнавате вече няма слюнка!!! Извинявам се за станалото но това не е начина цивилизовано да решим проблема. Оставям на държавата възможността да определи съдник на нашите отношения. Като искам тук дебело да подчертая че вярвам безусловно в компетентността на нашата съдебна система.

Какво би се случило след подобен акт в една цивилизована държава? Вариантите са 2:

А вариант): Първа страница във всички вестници. Собствениците на SMD, бяха подведени под отговорност за измама в особено големи размери, и бяха осъдени на двадесет години лишаване от свобода, като тяхната собственост е била конфискувана и ще послужи като обезщетение на потърпевшите, където това е възможно. В САЩ за подобен тип измама се лежи няколко живота, като затворника се запознава със любовните особености на афроамериканците от гетото, които го възнаграждават заслужено.

Б вариант): Господата Иван, Пешо, Милен и Галю заедно със всички останали които предявиха съдебни искове срещу SMD бяха освидетелствани като хора с намалени мозъчни функции и опасни за демократичното ни общество. Беше им наложена парична санкция в размер на 10.000 лв., за нарушение на обществения интелект, бяха задължени да издържат матура за 7 клас, и и възпитанието на децата им беше поверено от отдел “Закрила на детето” на приемни семейства. Собствениците на SMD, бяха подведени под отговорност за измама в особено големи размери, и бяха осъдени на двадесет години лишаване от свобода, като тяхната собственост е била конфискувана и ще послужи като обезщетение на потърпевшите, където това е възможно. Също така получиха присъда доживотно да нямат право да се занимават с изработка, поддръжка и продажба на мобилни телефони.

Какво би се случило след подобен акт в нашата държава?

Първа страница на жълти вестници / то няма други /, че на собствениците на SMD е наложена присъда за измама в особено големи размери, НО с личната намеса на премиера, са освободени от отговорност, поради изключителното значение на дружеството им в сферата на мобилните телефони за страната, и отстраняването им от пазара би довело да огромни сътресения които биха повлияли негативно на стабилността на местната валута, и биха дискредитирали страната в очите на Европейските партньори. Също така гаранцията CDS трябва задължително да бъде платена. С указ на Министерски съвет беше решено дружеството SMD да получи държавно финансиране в размер на 4,5 милиарда лева със ангажимент загубилите в пирамидата да получат обратно парите си.

Бай-Шиле: – Чакай един момент! От кадя на кадя тез пари бре? Тези пари са и от моите ДАНЪЦИ….

Българинът най-обича кат-пие, кат-яде и кат-ебе. – народна поговорка

 

Какво означават термините, употребени в статията:

– Банка SMD (Suck my dick) = Всички банки.
– Ганьо = Класически алчен и глупав “инвеститор”.
– Мобилен телефон МуТель = Заем за 300.000 евро на трайно безработен, или на служител на строителна бригада / мениджър лопата /.
– Гаранция на Банка SMD и гаранция CDS = Гаранция Франция.
– Премиер = Държавата, която някои са възприели че трябва да влиза гарант между частни сделки, когато участва и банка.
– Бай-Шиле = Гласоподавател

* Снимката е реклама на гръцката Земеделска банка, (учредена през 1929г. за да предоставя заеми на гръцките земеделци. През 2012г. беше придобита от днешната Пиреос банк), и гласи следното: Пили ли сте някога кафе в Empire state building? Вземете сега 3000 евро заем за да отидете на почивка. Последствията са познати на всички.

 

Статията е вдъхновена от тази статия написана на 20/07/2011г.