Как да накараш посетителите да се върнат в сайта ти?

Returning visitors

Нека приемем като факт че сме си свършили работата, и имаме един сайт който привлича и задържа посетителите си. Привлича нови, и кара старите посетители да се върнат и да стоят поне 2 минути, четейки информацията която поднасяме. Тук трябва да разделим двете групи и да се фокусираме върху потребностите им.

Нови посетители:

Обикновено намират сайта от търсачката, за БГ тя е една, за съжаление, но има и няколко български социалки които носят нелош трафик.

Постоянни посетители:

Свикнали са да четат статиите които пишем, или намират нещо полезно и са запаметили сайта и когато публикуваме нова статия, те я четат.

Лоялни посетители е различно от лоялни клиенти

returning visitorsВ първия случай посетителите са те приели като надежден източник на информация, и слушат какво им говориш или показваш, а във втория разпознават бранда ти и му се доверяват. А доверието се създава трудно, бавно и с време.

Как да накараш посетителя да се върне за повече?

– Като му дадеш това което търси.

– Като му дадеш нещо безплатно.

– Като задоволиш негова потребност, желание или интерес (в момента).

Ако си успял да привлечеш вниманието му, трябва да поработиш върху продукта, или услугата които предлагаш, за да ги направиш неустоими. Всичко се продава и се купува, и най-ценните уроци за техники за продажба ще ги научих ако посетиш Капаль чарши в Истанбул и опиташ да купиш килим. Техниките да вземеш парите на клиента са много. На следните линкове можеш да прочетеш повече:

http://www.jamesaltucher.com/2012/02/ten-lessons-i-learned-from-shark-tank/

http://boss.blogs.nytimes.com/2013/01/16/ten-hard-earned-lessons-about-selling-a-business/?_php=true&_type=blogs&_r=0

Как да накараме новите посетители да направят това което искаме в сайта?

Как да направим “пътуването” в сайта дружелюбно, а не поредния канал за продажба? Ако следваме модела Buy or Die най-вероятно няма да ни има на пазара след 6 месеца. В свят на конкуренция където освен нас подобни продукти и услуги предлагат още хиляди други сайтове, ако не сме гъвкави, адаптивни към ситуацията, честни в отношенията си с клиентите и не подобряваме постоянно себе си и услугите или продуктите си, нямаме никакъв шанс да оцелеем.

Лоялни ли са посетителите в сайта ни?

Лоялността е разтегливо понятие, както са и още много други. Но можем да поработим върху начините които създават лоялни потребители, ако се стремим да подобряваме постоянно модела “Value for money”. Можем да ги направим като:

1. Създадем стойност за тях, на продукта или услугата която предлагаме.

2. Възприемем и третираме посетителя като равен с нас.

3. Бъдем честни.

4. Предложим това което те могат да купят. Да, iphone5 е страхотен телефон но на цена от 1500 лв, ограничаваш хората които могат да си го позволят.

Посетители в сайта ти винаги ще има, малко или много все някой ще влиза за да по зяпа, но ако искаш наистина да правиш пари, трябва да се различаваш с нещо от другите. Трябва да намериш начина, подхода и принципите които ще изстрелят сайта ти в 6 цифрените суми.

Виж също и тези 6 начина на промотиране на съдържание в Интернет.