Как да направиш сайта self-hosted CDN за максимално бързо зареждане

Self-hosted CDN за бърз сайт

Искаш ли сайта ти да зарежда възможно по-бързо на посетителите в различни страни? Ако отговора е да, прочети как можеш да настроих хостинга + един плъгин в сайта ти и да го направиш максимално бърз. Намерих този tutorial в сайта на Sean Si и го пробвах на мой сайт който прави по 2000+ уникални посетители на ден. Report-а в gtmetrix.com показа подобрение, очаквам да видя как това ще се отрази и на посетителите на сайта от различни места на света.

CDN означава content delivery network като идеята е посетителите в сайта да получат статично съдържане от най-близкия до тях data център. Така сайта ще се зарежда по-бързо, но какво би станало ако имаме собствен CDN? От гледна точка на SEO трябва да ни интересува бързото зареждане на сайта ни, не само в страната в която се намира хостинга, но навсякъде по-света.

Предимства на self-hosted CDN

Както се вижда и на инфографиката от сайта на seo-hacker.com съдържанието на сайта ни се сервира от 2 сървъра. Единия който се намира на хостинг-а ни, и другия от CDN сървъра, който сме добавили в профила си в хостинга.

advantages-self-hosted-cdn

 

 

 

 

 

 

 

 

Как да настроя self-hosted CDN на моя хостинг?

1. Трябва ни плъгина W3 Total cache

След като го инсталираме на сайта си и го активираме търсим general settings, където правим следните настройки:

1

 

 

 

 

2) Клик на CDN и настройваме следното, като не забравяме да запазим настройките:

2

 

 

 

 

 

 

 

 

3) Отваряме cpanel-а на сайта на сайта в хостинг-а и добавяме 1 събдомейн. Важно е в document root /public_html/ да остане така БЕЗ никаква промяна.

3

 

 

 

 

 

 

 

4) Клик на cpanel advanced DNS zone editor и смяна на CNAME на 2 места.

4

 

 

 

 

 

 

5) Връщаме се в настройките на плъгина W3 Total cache където добавяме двете последни настройки (клик върху modify attachment URLs ще отвори един прозорец в който добавя следното от снимката:

1

 

 

 

2

 

 

 

 

 

6) Кликни на test mirror и изчакай да се покаже test passed, което означава че всичко е конфигурирано правилно и вече имаш self-hosted CDN на сайта който ще зарежда статичните файлове от съб-домейна много по-бързо, и така хората в различни държави ще зареждат много по-бързо сайта ти. А бързите сайтове google ги обича. 😉

 EDIT: Теста показа че имаше почти 60% ръст в използваното процесорно време, което доведе и до прекратяване на услугата. 

На същия сайт активирах CloudFlare и след 1 седмица ще пиша какви са наблюденията ми от услугата.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *