SEO vs NewSEO

Какво се промени в SEO-то през 2013г.?

2013 година беше годината в която начина по който бяхме свикнали да правим оптимизация за търсачки се промени доста, като може би най-голямата промяна беше начина на мислене на самите SEO оптимизатори. Ако досега мислехме как да оптимизираме сайтовете си за търсачката гугл, сега дойде време да помислим как да оптимизираме сайтовете си за хората. (потребители и клиенти).

Зачетох се в една инфографика която показваше как се правеше оптимизация до 2013 и как е правилно да се прави сега. Има доста разлики и малко прилики които искам да коментирам.

1. On-site

1) Посещения и класиране. Досега оптимизаторите се интересуваха от 2 неща:

  1. traffic (колкото повече, толкова по-добре, като таргетирания е за предпочитане.)
  2. ranking (задължително присъствие в топ 3 за колкото може повече ключови думи.)

Сега трябва да добавят към тях и ангажираност на посетителя + разпознаване на бранд.

2) Органичен трафик и фокусиране върху посетителите идващи от търсене в гугл (по кои думи хората идват в сайта). Сега се добавя и трафика който идва от социалните мрежи (фейсбук, гугл плюс и туйтър).

3) Ако досега на СЕО мастъра бяха нужни технически и аналитични познания сега трябва да се научи и на маркетинг както и на продажби.

2. Съдържание

Винаги е било актуално златното правило че доброто съдържание продава и класира добре сайтовете, но през 2014г. това старо златно правило усили още повече влиянието си. Гугл създадоха автор ранк-а искайки да изкарат на светло уебмастърите които създават стойностно съдържание и да ги разграничат от спамърите.

1) Ако досега в google analytics гледахме 5 неща:

  • уникалните посетители
  • броя показани страници
  • средно продължение на посещението
  • степен на отпадане
  • % нови посетители

сега трябва да обърнем специално внимание и на % ангажираност на посетителя, на конверсиите и на приходите от продажба на стоки и услуги.

2) Ако досега правихме оптимизация за търсачките наблягайки на h1, h2 заглавия и ключови думи, сега е време да оптимизираме съдържанието на сайта за хората, ползвайки вестникарските техники за продажба и манипулация на мнението на този който ни чете. Писането на ангажиращо съдържание което само по-себе си продава, манипулира или промива мозъка на този до който достига е вече главна цел на SEO копирайтърите.

3) Прекомерното фокусиране на усилията ни върху точни ключови думи и фрази които се повтаряха в текста с около 10-20% наситеност в повечето случаи водеше до активиране на панда филтър от страна на гугл, и за да се избегне това се роди термина “диверсификация на кл. думи”. Ако досега ползвахме само 2-3 думи около които се въртеше всичко в сайта, сега ползваме 20-30 думи, като синоними, единствено и множествено число, url, и нищо незначещи думи за да разнообразим съдържанието.

Същото нещо важи и за разнообразяването на линк профила. Вече търсим по-малко, по-качествени и релевантни линкове на нашето съдържание забравяйки за автоматизираните тулове за линк билдинг. 20 ръчно направени качествени линка са по-стойностни от 20000 спам линка направени за 1 ден.

4) Тясната специализация в SEO-то вече не е достатъчна и трябва да се добавят уменията на блогър, копирайтър и инфлуенсър в социалните мрежи.

5) Анонимността е мъртва и на нейно място идва авторството., като заставаме с лицето си зад съдържанието което създаваме.

3. Off-site

1) Link building-а се измества от създаването на връзки от всякакви директории, форуми и коментари по блогове, сайтове за статии, покупка и размяна на линкове към Link earning което означава че за да получиш една качествена връзка от авторитетен сайт или блог трябва да допринесеш със смислен коментар за развитието на разговора.

2) Ако досега играеше като one man show на всякакви територии и езици сега се налага да създаваш съюзи с други блогъри, уебмастъри и хора които работят в и чрез Интернет и да обединяваш усилия както и да поемаш разработката на своята част от един общ проект. Най-добрия пример за тази тенденция беше създаването на SEO Задругата (Теодор Захариев, Петя Младенова, Андрей Димитров и аз) която взе участие като отбор в SEO състезанието на 2013г и се класира на 2 място.

3) Повечето SEO гурута се интересуваха от кратки и бързи резултати като на 1 място беше извличането на максимална бърза печалба. Сега тенденцията е да се работи с времеви хоризонт поне една година, като се работи методично и целенасочено, инвестирайки парични средства и личен труд в проекти които имат създаден бизнес план. Така единичните играчи отпадат, а тези които обединяват усилия създават фирми и работят като бизнесмени.

4. Социални медии

1) Към ключовите думи се добавиха и хаш таговете #tags.

2) Преди имаше само публикуване на връзки във всякакви социални мрежи, докато сега се търсят истински коментари от реални лица които да участват в разговора под линковете.

3) Писането на статии и публикуването им в директории за статии отиде на заден план, предоставяйки поле за създаване на вирусно съдържание под формата на статия, видео, аудио, инфографика което да се разпространява навсякъде по света от колкото може повече потребители които го харесват и го шерват.

4) Коментарите в блогове вече не стават само за взимането на линк, а се изисква показване на експертиза, помагане на хората с конкретно решение на техния проблем, както и с участие в групи, в които да се докаже професионализма и авторитета между колеги които поражда уважение.

2014г. се очертава да е интересна за оптимизацията на търсачки. Има доста нови неща по-които трябва да се работи и да се тества, но точно в това се състои и красотата на SEO-SEM.

Виж инфографиката

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *