Как да съхраня всички пароли и отметки от firefox?

Всичко замина защото нямах копие!

Firefox е любимия браузър и като такъв на него съхранявам всеки сайт който ми допада. Също така и много пароли за разни сайтове където има login. Тези които са ми необходими ги съхранявам и на отделни места, под формата на файл, или писмено, но какво би се случило ако изведнъж компютъра спре да работи, и отиде за преинсталация на операционната система или нов хард диск?

Нов твърд диск!

copy of firefox password and bookmarksСигурен съм че повечето сте се сблъсквали с подобен случай. Там където машинката си работи нормално идва един ден и черния екран на монитора предвещава лоши новини. Какво става със отметките ни, със паролите за достъп, със всичката информация която държим на компютъра? Просто изчезват защото не сме направили копия. И всичко започва от начало.

Как се прави копие на отметките?

Кликнете на Отметки, Показване на всички отметки, Внасяне и резервно копие и изберете Изнасяне на отметки в HTML. Файла който се генерира го съхранете на сигурно място. Сигърно място НЕ Е настоящия хард диска на компютъра Ви. Използвайте външен хард, или флашка или cloud услуга. Ето някои които са тествани и са много добри: google drive, dropbox.com, ge.tt, copy.com. Пробвал съм drive, и copy и мога да споделя че вършат перфектна работа. Лесно и бързо съхранение на файлове, документи, снимки и информация която ни е необходима в един “облак” като остават съмнения относно сигурността на този “облак”. Но ако искаме да повишим сигурността най-доброто решение е външен хард диск. Естествено има още много сайтове които предлагат cloud услуга, и ако посочените не Ви допадат може да потърсите други.

Възстановяването става по същия начин и на същото място. Когато пуснете “лисицата” в отметки кликнете на внасяне на отметки от HTML и voila 😉 всичко става както си беше.

Как се прави бекъп на паролите

Трябва ни този плъгин Password Exporter който от инструменти, настройки, import/export password съхранява всичките ни пароли в xml файл. После по обратния ред внасяме паролите в новата “лисица”.

Лесно е нали? Но ако не ги знаеш заминава цялата информация която с години, може би, си трупал и изведнъж остава една празнота при една преинсталация на операционната система, или нов хард диск. За да не се случи отново това отделете половин час и прехвърлете нужната информация на сигурно място.

How to’s in problogger.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *