Спама е гадно нещо

А scam е още по-гадно

Спама е гадно нещо, но когато е направен професионално с цел набиране на лична информация или търсене на мулета, тогава става и много опасно. Муле е човек, който срещу заплащане пренася дрога от едно място на друго съзнателно или без да знае какво пренася. Пресен пример олимпийския шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски. В нашия случай мулето предоставя банковата си сметка в която кибер-престъпниците прехвърлят количества пари, за да може той да ги изтегли и внесе в друга банкова сметка, задържайки за себе си уговорения процент. Така мулето прекъсва електронната верига за проследимост. Полицията ще стигне до него, и той ще лежи в затвора, но няма да може да се добере до истинските престъпници. Гениално нали?

Как да работим от къщи и Кои са 3-те икономически уроци на Бенджамин Франклин (има снимката му на всички 100 доларови банкноти 😉

Разликата е в цифрите

scamДа откраднеш нещо дребно за да нахраниш циганетата си е кокошкарска работа, но да измучеш банкова сметка на неподозиращ милионер, хиляди километри далеч от теб, е професионална дейност която се прави от висококфалифициран професионалист, който знае как да заличава следите си, и да прехвърля отговорността. И за двете неща се лежи в затвора. Но килията винаги е различна. 😉

Ето какви са посланията в мейлите:

– “Станете наш дистанционен помощник за високо платена работа и ще печелите в началната фаза по 2000 $ + % от сделките. Трябва Ви само: Интернет достъп, наличие на мобилен телефон и свободно време 9-15.”
– “Ние търсим надеждни хора, които искат да работят в приятелски екип със силни хора, голяма холдингова компания, която предлага широка гама от високотехнологични продукти и услуги”.
– “Безплатно Ви съветваме, как да увеличите Вашия доход с 2000 евро на месец.”
– “Ако имате прекалено много пари, това съобщение не е за Вас.”

Засега се въртят около 20-ина различни послания които са написани на добър Български език и заливат огромно количество имейли. Как са се добрали до тях няма да научим никога, но където има търсене, има и предлагане. Измамниците търсят лична информация (имена, телефони, адреси, банкови сметки) на наивни, простодушни добряци, които са и бедни. Това съчетание (лековерен и беден) е взривоопасно. Би ли се навил на подобна въдица някой който изкарва 4-ри цифрена заплата в евро? Би, ако е алчен. Но по-лесно би се убедил един беден човечец който едвам свързва двата края и се чуди като гледа празния си хладилник.

Не вярвам, но и не изключвам, информацията която ще съберат тези престъпници да се използва пряко при опразване на апартаментите на балъците от каквото може да се носи, или да се използва познатата схема на телефонните измами. Колегата Григор Гачев описва в тази статия проблема с този вид спам като предполага че зад атаката стои Руски ботнет, но едва ли някой може да намери истинските извършители. Спама минава през стотици зомбирани компютри преди да се изсипе в нашата поща. Тук можеш да прочетеш кои бяха Victor Lustig,Charles Ponzi и Bernard_Madoff.

Как да се предпазим?

1) Най-добрата защита е да не отговорим на писмата.
2) Ако имаме онлайн достъп до банковата си сметка, нека го ограничим само в гледане, но не и в теглене на пари.
3) Ако имаме пълен достъп до банковата сметка, трябва да сме активирали смс известяване когато някой тегли парите ни.
4) Никой работодател в България, не би Ви предложил заплащане над обичайното за страната, като използва вашето време, умения и усилия за 8 часов труд. Като знаете че то се движи в порядъка 400-700 лева за провинцията и 700-1000 лева за София, защо вярвате че някой чуждестранен работодател би Ви дал 2000 долара?

Помни че и

Сводниците в Германия дават на мургавите проститутки по 1000 евро на месец но за да изкара тези пари труженичката си съдира задника в пълния смисъл на думата. Така че имайте го наум.

Прочетете повече:
Класиране на първа страница
Какво е спам?
Какво е спам според Уйкипедия
Какво е скам?
Как работи скама?
Какво е фишинг скам?
Как да се предпазите от фишинг?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *