Как да се предпазим от измамите в онлайн магазини?

Гледам в момента предаването Баркод по TV7 за опасностите при покупките от Интернет сайтове в което един потърпевш се оплаква от закупен таблет от Китайския сайт www.ainol-novo.com от където си поръчах и аз злополучния таблет ainol venus за който съм писал статията ” Защо не трябва да купуваме Китайски боклуци от Интернет“. Момчето описва във видеото как е станала покупката и как не е получил таблета. И той направи същата грешка като мене като изчака да мине 45 дневен срок в който можеше да подаде оплакване в paypal.

А именно това е единствената защита която имаме. Мошеника който стои за Китайския сайт www.ainol-novo.com и отговаря на мейлите като [email protected] използва малкото име Yuki, и Jason красноречив факт за добре построената измама и дебне за нови “клиенти”.

Как е скроена измамата на сайта www.ainol-novo.com?

ainol novo fraud
Жълтия измамник прилага следната измамна схема: Той, или съдружника му, се намира в Сингапур а не в Китай. Това го доказва факта че на мен изпрати таблета от адрес в Сингапур. Създава сайта ainol-novo.com в който рекламира таблети произведени от Китайската фирма Ainol, със сайт ainol.com като ги предлага на по-високи цени от официалните или от други Китайски онлайн магазини като ainol.tmall.com, pconline.com.cn, taobao.com. Особено цената сравнена между taobao и ainol-novo има разлика от 40% но когато не знаеш за съществуването на таобао се забиваш при крадеца айнол-ново. Ниската цена е магнита който привлича. Поръчваш таблета, плащаш чрез пейпал и чакаш. Вариантите са два:

– Да дойде
– Да не дойде

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζουμε Κινέζικα tablet από e-shop φαντάσματα

При мен таблета пристигна след 8 дена от Сингапур, (Shenzhen Ainol Electronic Co. Ltd който е производител на таблети с марката айнол има седалище в Китай, но това са подробности за глупавите Европейци) а при момчето от видеото в баркод не пристигна никога. Но таблета който пристигна при мен имаше фабрични дефекти които се появиха още на първия ден. Като това ме навежда до мисълта че той не е тестван, или е тестван и изпратен нарочно повреден. Идеята е да се вземат парите на наивния купувач като или му се изпрати некачествена стока, или не му се изпрати нищо въобще. И в двата случая Китайския мошеник ти е взел парите.

При евентуални възражения от страна на клиента жълтия негодник отговаря по мейла че ще върне парите в пейпал стига да му върнеш таблета, и ти дава адреса на Shenzhen в Китай. Ти изпращаш пратката и чакаш. След 10ина дена го подсещаш по мейла на който хюмнето (Варненски диалект за долен ляв педал) ти отговаря че обикновено се чака 2-3 МЕСЕЦА за да получи стоката. Къде живееш бе жълт нещастник скапан? На луната? Клиента няма друг избор и продължава да чака. Именно тук е тънката страна на измамата. Идеята е да се прескочи 45 дневния период в който пейпал може да му поиска възстановяване на парите. След изтичането на този период хората от пейпал, който има седалище в Люксембург, и подлежи на обжалване в ЕЕ, учтиво ти отговарят че не могат да предприемат нищо.

Вече нямаш никакъв коз в ръката си за да търсиш по някакъв начин refund. Приказките на служителя от Европейския център за обжалвания от видеото в баркод, за съдебен иск в Китай чрез назначаването на местен адвокат звучат като детска шега. Никой няма да търси отговорност за 100 долара от някакъв фантом в Китай или Сингапур, при положение че живее в Европа. Това го знае перфектно жълтото копеле, и сега си пие кафето което плаща с моите пари.

Преди време бях прочел една статия на Огнян Младенов в която описваше лична драма с посегателство върху имуществото му. При мен ситуацията не е същата но усещането че някой те е ограбил е подобно. И затова оставям тази следа в Интернет пространството за да стои и напомня че онлайн покупките от съмнителни сайтове в Интернет крият опасности.

Хора не купувайте от подобни Китайски e-shop-ове в които вероятността да бъдете измамени е огромна.

6 thoughts on “Как да се предпазим от измамите в онлайн магазини?

  1. Много ме е яд, когато някой се опита да ме изпързаля така. Точно, както пишеш ти Пано, имам чувство, че са влезли в дома ми. Все едно е бръкнал в джоба ми и ги е взел тия пари, като гаден джебчия. За това, аз винаги отварям диспут в PayPal преди да изтекат 45 дни, пък после, ако всичко се оправи винаги мога да го прекратя.

  2. Обица на ухото Анатолий вече а и следа в Интернет за да има по-малко пострадали, тъй като много хора пазаруват от Китайски онлайн магазини заради по-ниската цена.

  3. Кофти Пано, много кофти ситуация, но не можеш да знаеш, кой е измамник, кой не. Аз поръчвам само от БГ фирми, поне тука пазара ни не е чак толкова голям и всички знаят от къде какво става. Поне до минимална степен.

  4. Тази статия Аднан е написана с цел да предпази други хора да не направят нашите грешки. Пределно ми е ясно че няма как да получа парите си от жълтия измамник със сайта ainol-novo.com но поне да не пострадат други.

  5. Прочетох внимателно статията ти и няма как да не се съглася с теб. Едно от основните неща дето всеки човек трябва да направи преди да пазарува от електронен магазин е… да разгледа магазина, има ли телефони, контакти, фирма… и т.н.
    Ако ги няма, вече избора си е изцяло на клиента дали да продължи или не с покупката. Аз също имам Айнол, но купен тук от БГ, за сега се държи ОК и нямам забележки към него. Аз лично никога не бих си купил техника от сайт извън БГ, главно заради гаранцията и т.н.
    Разбира се, това си е личен избор, горял съм и смятам да не си го причинявам за в бъдеще 🙂

  6. Васко, така се получава когато прибързваме и действаме импулсивно. Виждаме нещо в нета което ни харесва и прибягвамекъм покупката, без да се замисляме, виж видеото в Баркод, но когато изгориш обицата остава на ухото и ти напомня, че в подобен филм си участвал. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *