Как уникалното съдържание влияе върху позицията на сайта Ви

Защо уникалното съдържание влияе на сайта за топ позиции в Google?

copywriting-best-content

Уникалното + Полезното + Достоверното съдържание е гаранцията че сайтът Ви не само ще увеличи трафика си, но и ще помогне той да остане в челните позиции при постоянните промени в алгоритмите за класиране на любимата търсачка. Представителите на Google, както и топ SEO специалисти казват, че без оригинално съдържание няма сайт който би стоял на първа страница дълго време. Да, може да се покаже в първите 5 места по трудни ключови думи, но няма да се задържи. Търсачката тества потребителските поведения и сайт който хората не харесват го премества на задни позиции.

В тази статия ще се опитам да обясня защо си струва да отделите сериозен бюджет за съдържание и как да определите неговото качество.

Нека видим първо какво е уникално качествено съдържание

Алгоритмите на търсачките стават все по интелигентни и разчитат безпогрешно потребителските сигнали, особено за “големите” езици. Това е от съществено значение за да могат да продадат реклама. Както казва един колега:

“Клиентите на Google не са потребителите, а рекламодателите. Потребителите са продуктът, който Google продава на рекламодателите.”

Но нека се върнем на въпроса “Защо трябва да създаваме уникално съдържание за сайта си?” Копирайтинг гурутата съветват че текстовете за сайтове трябва да бъдат:

 1. Единствени по рода си

Има много онлайн услуги за проверка на автентичност на текст, като Advego Plagiatus, text.ru и други. Опитайте се да направите текста си 90+% уникален преди да го публикувате някъде.

2. Структурирани правилно

Погрижете се за потребителя, който ще отдели време да прочете Вашата статия. Отделете време текста да стане четим, с логична последователност и подчертайте най-важното улеснявайки потребителя да го сканира бързо.

3. Полезни за читателя

Пишете текстове, които решават „проблеми“ на потребителите. Ако десетте минути за които е прочел статията е получил реално полезен съвет който му решава проблем или му дава насоки за да потърси допълнителна информация, Вие сте му били полезен, и той ще Ви запомни. Отделеното време не е било пропиляно.

Уверете се, че текстът е подходящо и семантично написан, защото това ще повлияе на класирането му при търсене по ключови думи. Съгласен съм че ЕАТ показателите на домейна + солидния линк профил ще повлияят на преценката на google къде да позиционира статията, но статия която дава отговори и решения по-лесно намира правилното си място в SERP. Преди да публикувате статията си помислете върху следните точки:

 • давате ли експертно мнение по въпрос?
 • наличие на таблици и цени
 • графични елементи, инфографики, видео материали, дизайн на съдържанието
 • чести актуализации

Оптимизация за търсачки

SEO копирайтинг е творческа работа, иска задълбочени познания по материала и търсене и анализ на вече публикувана информация която да използва или обогати, пишейки по задание.

Все още ли смятате, че уникалността на текста не е важна и че маркетингът на съдържанието е загуба на пари за бизнеса? Или че с малък бюджет (500 лв на месец за копирайтинг = 5 качествени статии) сайтът Ви ще измести конкуренцията която харчи Х5?

Фактори за класиране на сайт в Гугъл

Ако сте бизнес който ползва SEO агенция от поне една година която се грижи абонаментно за подобряване на видимостта в търсачките и забележите следните неща:

 1. рязък спад в позицията на сайта
 2. изключване на страници от индексиране
 3. намаляване на трафика
 4. намаляване на продажбите

Това са знаци че нещата не вървят добре и трябва да се анализира къде е проблема и да се търси решение. Проблемите може да са от различни естества но бъдете сигурни че няма да се оправят от само себе си. Търсачките наказват сайтове с дублирано съдържание, защото целта им е да предоставят полезни заявки при търсене.

SEO текстове за онлайн магазини

За да разберете дали даден уебсайт се нуждае от фирмен блог, трябва да анализирате ТОП-30 и да видите кои страници се класират по-добре по темата. Ако конкурентите Ви поддържат блог с който взаимодействат с клиентите си, като ги информират за нови промоции или ги обучават в детайли на продуктите които продават, ще трябва и Вие да наемете копирайтинг специалисти които да наситят нишата.

Прочети: 10 митове за онлайн магазини

Кои текстовете за онлайн магазини продават?

 • Наличие на таблици с цени
 • Промоционални оферти
 • Описващи ползите от покупката
 • Описващи детайлни характеристики на продуктите
 • Отговаряйки на клиентските възражения

За онлайн търговците на дребно е от огромно значение сайтът им да е посещаем, в устите на хората и да се шуми около него. Но за да се постигне това бизнесът трябва да има inhouse екип от маркетолози, SEO специалисти, дизайнер и копирайтъри които ще го поддържат.

Разликата между инвестиция в SEO оптимизация и евтиния scam

не купувай евтини seo услуги

Има огромна разлика между “инвестиция в SEO” и “евтини скам услуги” от рода на “SEO оптимизация за 100 лв“, и разликата е очевидна за всеки средно финансово грамотен човек. Оценката на риска спрямо възвръщаемостта е елементарна.

Каквато и възвръщаемост да ти обещават, ако шансът да я получиш е НУЛА, то и очакваната стойност е НУЛА.

Има хора които в даден период от живота си решават че искат да забогатеят бързо за сметка на ” балъците”. И се впускат в предлагането на Интернет услуги, разчитайки на незнанието на хората + лошото им финансово състояние, приемайки риска да ги понабият някъде, ако продадат “инвестицията” на неподходящия човек. Естествено че не го пожелавам на никого, не е хубаво нещо, но трябва да се внимава при избора на професионалисти които ще работят по бизнес сайта Ви поне една година. Забелязал съм, че има правопропорционална зависимост между заниманието с подобни схеми и настъпването на застрахователни събития в даден момент от живота им.

SEO оптимизацията на сайтове НЕ Е евтина услуга и с всяка изминала година цената и се покачва именно защото дава РЕЗУЛТАТИ.

Бъдете честни и откровени с клиентите си и ще спите спокойно.

2 thoughts on “Как уникалното съдържание влияе върху позицията на сайта Ви

 1. Търсейки в гугъл намирам много дублирано съдържание което в определени случаи се класира над оригиналните авторски статии. Защо мислиш че се случва това?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *