Llama 2 – Изкуствения интелект на Meta

Meta Llama 2 – безплатната open-source алтернатива на ChatGPT

Meta пусна на пазара търговската версия на собствения си модел за изкуствен интелект с отворен код Llama, с което дава на стартиращите компании важна безплатна алтернатива на скъпите модели на OpenAI (ChatGPT) и Google (Bard).

meta-llama-2

По-специално, новата версия на модела, наречена Llama 2, ще се разпространява от Microsoft чрез облачната ѝ услуга Azure и ще работи под Windows, информира Meta в публикация в блога си, описвайки Microsoft като “нашия предпочитан партньор”.

Моделът, който Meta досега предоставяше само на избрани учени с изследователска цел, ще бъде достъпен и чрез директно изтегляне.

Какво прави LLM?

LLM са в основата на инструменти за изкуствен интелект, като например чатботове. Те се обучават върху огромни масиви от данни, които им позволяват да имитират човешкия език и дори компютърното кодиране. Ако един LLM е с отворен код, това означава, че съдържанието му е свободно достъпно за хората, които могат да имат достъп до него, да го използват и да го настройват за свои собствени цели.

Llama 2 се пуска в три версии, включително такава, която може да бъде вградена в чатбот с изкуствен интелект. Идеята е стартиращи или утвърдени предприятия да имат достъп до моделите на Llama 2 и да ги доразвият, за да създадат свои собствени продукти.

Прочетете още: Как и дали ChatGPT ще повлияе на SEO оптимизацията на сайтове?

“Отвореният код стимулира иновациите, като дава възможност на много повече разработчици да творят с новите технологии”. “Вярвам, че ще бъде постигнат по-голям напредък, ако общата екосистема е по-отворена.” пише Зукербърг.

Създаването на модел, толкова сложен като Llama, широко достъпен и безплатен, заплашва да преобърне ранната доминация на зараждащия се пазар на софтуер за изкуствен интелект от играчи като OpenAI, който Microsoft подкрепя и вече предлага на своите клиенти чрез Azure.

ai-chat

Според Зукерберг първият Llama вече е бил конкурентен на моделите, залегнали в основата на ChatGPT на OpenAI и чатбота Bard на Google, докато новият Llama 2 е бил “обучен” на 40% повече данни от предшественика си, с повече от 1 милион коментара от хора, за да подобри качеството на данните си.

AI hype и пионерите

След пускането на пазара на ChatGPT доста компании се качиха на този клон виждайки огромния потенциал да увеличат продажбите си, следвайки тренда. Мисля че поне сега в началото доста компании предлагат собствени разработки на изкуствен интелект заради хайпа и желанието да са пионери, но след 2-3 години ще останат на пазара 2-3 големи. Майкрософт и Мета си партнират за да изтласкат Google като малко неща се чуват за китайския Baidu AI.

Не знам доколко е удачно Майкрософт да предлага собствен продукт и да партнира с Мета за подобен, или пък Google да лансира Gemini, Bard, но маркетинг отделите на тези технологични гиганти са убедени че всичко вече ще минава на роботи помощници и хората постепенно ще станат излишни на пазара на труда.

Времето ще покаже колко това може да бъде реалистично и да се случи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *