Момчил Марчев – за дигиталния маркетинг откровено и различно

Момчил Марчев се свързва със сайтовете Уеб Дизайн България и Digital Extreme. www.eXtremeSEO.net е сайта му само SEO – оптимизация на сайт, а два – serm.bg и digitalpr.bg са само за ORM, област, в която се чувства пионер в България. Инбаунд маркетинг стратегии е разгърнал на inboundmarketing.bg, силен учебник за бранд стратегии има от него на www.digitalagency.bg. Интернет реклама е разположена не маловажно на сайта му www.extreme-advertising.com а блогът тук е доста силен и полезен.

Лектор в бил в SoftUni, на „Сайт на годината“ и на събитията на Indit BlackHat.

Занимава се в свободното време с приложни занаяти, интериорен дизайн, колекционира преживявания сред природата и задушевни срещи с приятели насам натам, поставени на плоскостта на различни теми.

Разкрий малко инфо за себе си? Защо с дигитален маркетинг, как те грабна занаята?

След 9 години електроника със специализация оптични и мобилни комуникации последните 5 от тях в ТУ се захванах директно на частния фронт. Минах през цели епохи с асемблиране и продажби на компютри, индивидуални обучения по компютърна грамотност, компютърни зали, уеб дизайн само, после SEO, после ORM (управление на онлайн репутация) накрая дигитален маркетинг – цялата гама услуги.

Слабост си ми остана кънтент маркетинга и сърч маркетинга.

Какво те радва в професията?

Радва ме това, че:

  • не може да се работи без наличието на обща култура, така че всеки в бранша е свежарка и може да се създават яки приятелства. Според мен общата култура е основата на ценностите в човешкия индивид, а без ценности някак трудно, безмислено се живее, някак не се еволюира, а нали тук сме на училище и това е важно, много важно;
  • не го налазиха мутрите от началото до сега, развива се въпреки не наличието на грижа от държавата – това важи за целия ИТ бранш;
  • радва ме факта, че се самообучаваме колегите, че има доста събития за обмен на опит и споделяне на страст в професионален план (ето само този месец дето мина и първата половина на сегашния сборно има около 10 събития на дигиталната гилдия)

Изброй някои събития, които най-силно те впечатлиха в изминалите близо 45 дена казваш?

Ами ето няколко OAConf, двете събития на МастърEвънтс за Linkedin и кънтент маркетинг, Semrush&Serpact Meetup in Sofia. Очаквам с интерес конференцията на DigitalPro. След това отново напролет диги бизнесът пак ще изригне.

Супер важно е, че тук, на тези конференции, семинари и обучения можеш да се запознаеш с много колеги, да намериш нови клиенти, да създадеш сериозни партньорства и да намериш отговорни, бъдещи подизпълнители, специалисти и фрийланс надежди.

Какво е SEO (Search Engines Optimisation) и защо този занаят най ти допада от микса канали на диджитъла?

Ами SEO е магия, това не само лаф, да се надбягваш с Гугъл си е на магия, няма как, умен е, прозорлив и хапе 🙂

Как хапе ли? Ами яко! Само ни забавляват с мили животинки, на които са кръстени ъпдейтите им като Панди и Пингвини 🙂

Та, това му е интересното, най-близо е до спорта, гейма като емоция. Има страст, има нужда от приятели за подкрепа, т.е. социална професия :), има готини SEO Meetup – и, и разбира се има победи в органик сърча, а той акумулира за нас самите и за клиентите ни поръчки и продажби. SEO прави страхотни конверсии – CRO (Convertion Rate Optimization) и победи на локалния фронт – Local SEO.

Много хора и анализатори и критици смятат, че Фейсбук „надува свирката“, а SEO е безбрежното море на логиката, така ли е и според теб?

За SEO оптимизатора има много емоции в работата му, за клиентите му е малко „тъмна индия“, корифейски нива достигаме с някои колеги, за да разкажем на земен  език какво правим в сърч маркетинга. Стараем се да приобщаваме правилно и доброжелателно хората, за които работим, да впрягаме потенциала им за общите ни цели (в SEO е много важно взаимния обмен на данни и инфо с клиента, работата в екип с него). Това са емоциите тук, но да, SEO не крещи, не подканва, не е супер глашатай например за събития, за похвали от колектива и шефа – неща, за които е явно, че има Фейсбук, Инстаграм, Туйтър …

Коя социална мрежа продава повече? Сравни и други ако желаеш, не го свеждай само до трите по-горе.

В дебелите книги за маркетинг има стоки тип „пътеводна звезда“, те трасират пътя на „дойните крави“ (утвърдените стоки с макс печалба и ниска себестойност, наложени твърдо на пазара, тези, в които потребителите вече вярват. Има и супер иновации, рискови и премерени. За полета на всички тези типове стоки и услуги, за тяхната реализация на Пазара следва да има отговорност дигиталния маркетолог.

Зависи и дали работим за B2B (бизнес за бизнеса), B2C (Business To Client)  или C2C (Client to Client) платформа, на кого искаме да услужим и продадем, кого искаме да консултираме успешно.

Дали продаваме стоки тип „голямото междучасие“ или HiFi техника за супер маниаци си е важно.

Дали всъщност продаваме, консултираме HR – ваме или някаква друга дейност, може да имаме организация, фондация, да и търсим само имидж и да изграждаме доверие, без да материализираме резултати.

За високо таргетирани резултати от SEO по-добро няма.

Facebook, както си му е и името фейс ту фейс е най-вече за B2C и C2C схеми. За ивент мениджмънт за мен също е лидер, може да се ползва и Туитър и Инстаграм. Ретаргетингът на Фейсбук е супер за продажби на облекло и техника.

За младите по принцип SnapChat и Instagram си е мястото по възрастово делене. И на млади и големи You Tube си е забавен и нужен, имаме главоломно нарастване на видео съдържанието, заснемането и монтажа стават все по-достъпни от „нон профи“ хора.

За президенти разбрахме вече, че Туйтър. (смее се)

За HR Linkedin  супер, става и за MLM схеми и други партньорски начала. Силен е демек за всичко B2B.

Туйтър има много интелигентна публика, когато казваш нещо с две три думи, трябва да си доста умен, дори и само да останеш правилно разбран. Нещо като народните поговорки – синтез на умнота и пълнозърненост.

За C2C като по специфични добрите стари форуми вършат чудесна работа.

Кой канал от социалните е най-скъп за маркетинг и реклама?

Подготвям отчет по тази тема, надявам се колегите от Netpeak и Httpool да ми откликнат скоро с данни (аз няма как да отразя достатъчно много – да е извадката по всеобхватна и да има оттам истинност / достоверност). По принцип го правя по желание на колегите от групата SEO и дигитален маркетинг във Facebook. Очаквайте скоро там тази ултра полезност.

Интернет каналите напълно ли изместиха традиционните? Ако да защо, само заради интерактива / богатото потребителско преживяване (UX) или и нещо друго?

Абе, да си Ви кажа София не е България! Ама даже и тук, сутрин като си пия кафето на обичайните места някак чрезвичайно за мен доста хора си купуват още вестници, но и яко се изхвърлят рекламни дипляни в кофата. Все пак и флаерът е медия (на хартия) / носител на инфо на хартиена подложка. Много хора и млади и стари и забързани и задъхани слушат сутрин радио. Телевизията в БГ за мен все още здраво си властва.

Засега Интернет си остава мястото на изборът, аз решавам къде кликам и с кои си пиша и какво чета!

Интернет средата трибуна ли е?

 Да, трибуна е и за продажби и за говорене само и за политика и за всичко.

Много коучове и магове има също. 🙂 Моят приятел Иво Илиев има много материал за тях в профилите си – обича ги  та …..

Инфлуенсърите са на мода и реално са над журналистите по имидж и доверие в момента.

Високо платен ли е диджитъл занаята? И къде може да се научи читаво?

 Да, добре платен е и е много отговорен, реализацията на продукцията на едно предприятие храни семейства, така погледнато хич не е шега работа нали?. Има много места и Гугъл яко ги сервира в резултатите, само опитай! Фейсбук пък ме залива, таргетира ме още като ученик, да учим се цял живот – благодаря ти Фейсбук 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *