SEO индустрията е на стойност $65 милиарда; ще спре ли някога да расте?

Колко струва SEO индустрията?

От ранните си дни, SEO оптимизацията винаги е имала скептици, които са казвали, че тази пазарна дисциплина ще приключи скоро, или че е мъртва.

future-of-seoНе само SEO e оцеляла толкова дълго, но и процъфтява: Според скорошно проучване, фирмите ще похарчат $65 млрд за SEO през 2016 г. Това е три пъти повече, от което те прогнозираха, още през 2008г., че ще бъде похарчено за 2015г. Преди дори да се появят Panda и Penguin ъпдейтите. Тук искам да наблегна на една тайна – и тя се нарича диверсификация.

Нещо повече, прогнозите са, че SEO индустрията ще продължи да расте до около $72 милиарда до 2018 и $79 милиарда до 2020.
Друго скорошно проучване на 357 търговци установява, че повече от 90 процента планират да увеличат техните SEO бюджети или да ги запазят същите през следващата година. Ако приемем, че тези прогнози са почти точни, има ли нещо, което ще спре SEO от нарастване?

Фактори за вечния растеж на SEO

Повече търсения от потребителите. Изглежда, че броят на търсенията от потребител ще продължава да расте и в бъдеще. По-възрастните поколения, които се отвращават от технологията, ще даде път на по-младите поколения, които разчитат на технология за всичко. Плюс това, технологиите ще станат по-бързи и по-удобни, което позволява още по-голям брой трафик на търсене за всеки потребител.

Повече потребители. Самият брой на потребителите при търсене, също, ще се увеличи, премесен и с ефектите от растежа на търсене за потребители. Това до голяма степен се дължи на това, че Интернет става все по-достъпен за различните демографски групи. Един ден , благодарение на усилията на Google, Facebook и други фирми, може би ще имаме универсален достъп до Интернет. И технологии като автономното шофиране на коли ще даде на потребителите повече време за извършване на търсения. Тези промени ще направят възможно почти всеки да търси нещо по всяко време…

Повече възможности за реализация на видимост при търсене. Ще има и повече възможности за реализация на видимост при търсене, отвъд традиционните търсачки, които знаем (например, Google и Bing). Алтернативните търсачки със сигурност ще се повишат, но има две основни области, в които се очакват радикални растежи: на първо място, използването на цифрови помощници, които ще преодолеят пропастта между онлайн и офлайн търсенията; и второ, търсачки, специфични за отделните платформи, например за търсения в Google Play, App Store или търсачка за YouTube.

• Намаляване на силата на традиционните реклами. Традиционните методи за реклама умират от доста време и те ще продължат да отслабват като сила, докато накрая не изчезнат. И когато това стане, редица фирми, зависими от традиционните реклами, като средство за привличане на клиенти, няма да има друг избор, освен да се обърнат към маркетинговите кампании в света на Интернет, за да допълнят своите стратегии за придобиване.

• Увеличаването на изтънчеността на SEO. Хората започват да стават все по-добри в създаването и управлението на по-интензивни SEO кампании. Като прост пример, това, което се използваше, беше много ключови думи и евтин link building. Това, вече се превърна в сложна стратегия на развитие на съдържанието и публикуване. Освен това, ние имаме достъп до повече данни, отколкото някога сме имали преди и капацитетите ни започват да растат сега.

Това е да прогнозираме повече от няколко години с толкова много променливи и потенциално технологическо развитие. Въпреки това, SEO ще продължи да расте и да добива популярност, под една или друга форма.