Защо не всеки може да прави SEO и какви са вариантите?

Защо SEO не е за всеки и изисква много ресурси?

Живеем в дигитална ера – няма спор. Всички са онлайн. На света има трилиони сайтове. А каква всъщност е тяхната роля и какво очаква всеки собственик на сайт от него, като дивиденти?

Да, каквото и да си говорим и пишем, направата на уебсайт е свързана с очакването на собственика му на някакви дивиденти. Най-често това са пари или влияние или и двете заедно. Все важни неща за нашето общество.

Запомнете това – вашия онлайн бизнес може да прогресира или да се срине тотално. Зависи от взетите от вас решения. Имате 3 варианта, след като вече разполагате със сайт в уеб пространството, а именно:

1. Наемате доказани SEO професионалисти
2. Доверявате се на някой познат или фрийленсър
3. Не правите нищо повече

Hire-Bulgarian-SEO-agencyКой от вариантите ви изглежда най-сериозен? Не подценявайте ситуацията, става дума за вашия бизнес! Нека да опишем и трите избора и какво би се случило.

1. Наемате сериозна SEO и маркетинг агенция. Ако четете това, то да предположим, че вече сте убедени в ползите от оптимизацията и защо тя е толкова важна. Професионалистите в тази област имат за цел няколко неща. Да брандират своите клиенти, да ги направят популярни, да докарат добре таргетиран трафик към сайтовете им и като теглим чертата, като цяло да направят вашия бизнес видим и печеливш.

Ние имаме голям опит в тази сфера и можем да споделим с вас, че SEO оптимизаторите са много упорити хора, разполагат с огромен брой ресурси и правилни връзки. Но това не е достатъчно, за да мине целия процес гладко. Има и сложна техническа част, за която са необходими специфични познания. Те не се придобиват лесно, един от най-добрите начини е чрез постоянни опити, които понякога отнемат години.

Друго важно е да се следят всички новости и течения в бранша. Популярните търсачките са големи фирми, които работят главно за пари. Това понякога води до „странни“ решения от тяхна страна. Гугъл години наред налагат нещо, но след като се случи така, че те вече нямат икономическа изгода от това нещо, оповестяват публично, че то вече е грешно и не трябва да се прави, въпреки, че толкова години е било добра практика.

Всичко, което преди 10 години е било правилно в SEO оптимизацията, сега е грешно!

Хубавото е че нещата вървят натам, накъдето трябва да бъдат. Но това го знаят само професионалистите в областта на оптимизирането на сайтове. Предлагаме ви да се доверите на този вариант – няма риск, голям % на възвръщаемост на инвестицията, много голяма вероятност за успех.

2. Доверявате бизнеса си на случаен познат или фрийленсър. Нека да разиграем един добър сценарии. Човека се оказва „читав“, свършва някаква що годе добра работа (няма да се заблуждаваме, че случаен човек има опита на агенции, които се занимават от много години с това) и изведнъж изчезва. Случвало ви се е нали, или поне сте чували от колеги. От тук насетне бизнесмена е изправен пред различни сложни варианти – кой ще продължи работата, ами ако се окаже, че е съсипал нещо, което не се оправя лесно и за това се е покрил?!

А даже и да не е, различните хора имат различен стил на работа и нещата съвсем не изглеждат розови за напред…

И повярвайте, това е най-добрия сценарии със случайните хора и фрийленсъри, които нямат офис, не се знае къде живеят и връзката с тях е само по Интернет! Не знам на вас как ви се струва, но ние никога не бихме доверили бизнеса си на подобни обстоятелства.

Няма да описваме по-лоши ситуации, които знаете че са възможни, в крайна сметка е силно вероятно бизнеса ви да пропадне тотално, поради наказание от гугъл, неправилна преценка на оптимизатора или нещо друго, като резултат от някакво непрофесионално действие, направено поради недостатъчно познаване на материята или просто своеволие на не до там отговорен човек. За това се доверявайте на брандове!

3. Имате сайт, но не знаете какво да го правите, как да го популяризирате достатъчно добре, или просто не предприемате необходимите действия. Причини за бездействие винаги има и ще се намират. Но това е скучно, безполезно и не носи дивиденти. Ако имате сайт, но никой не знае за него или знаят съвсем малко хора, ваши приятели и познати от социалните мрежи, то това е една съвсем очевидно лоша инвестиция. Всяка година вие заплащате пари за хостинг и домейн, това е разход, но приходи няма.

Ако разполагате с подобен сайт, но поради една или друга причина, нямате намерение да направите каквото е нужно за неговото развитие, то най-добрия ход е просто да се спре.

Има и един четвърти вариант. Наемате SEO агенция или SEO freelancer но за някакъв кратък период и се отказвате от техните услуги. За съжаление Search Engines Optimization-а е сложен, дълъг и комплексен процес, зависещ от много неща. Ако нямате смелостта и търпението да се доверите на професионалистите, то ще се получи така, че само сте изхарчили един определен бюджет почти за нищо, само за едно добро начало…