Не кликай на всички линкове които намираш в мейла си!

Как можеш да знаеш че даден линк който води някъде е безопасен, и ако кликнеш на него няма да попаднеш на лошо място?

Интернет е пълен със сайтове които са свързани помежду си с линкове. Но не всички сайтове са безопасни и сърфирането в тях понакога може да се окаже опасно. Има сайтове които са направени с цел извличане на данни, пароли, банкови сметки, кредитни карти и т.н. Попаднеш ли там всичко което пишеш се изпраща някъде където в последствие се обработва или продава.

Така мейла ти, както и лични данни попадат на неподходящи хора които могат да източат каквото намерят в банковите ти сметки.

Така че внимавайте много когато получавате писма в пощата които Ви карат да кликнете на даден линк. В 99% от случаите такива линкове са опасни и най-доброто решение е да ги триете без да кликате на тях.

Има един сайт urlvoid.com където може да тествате даден линк дали е ОК, или е опасен, но когато знаеш че 99% от такива линкове че са spam, scam, защо да влезеш въобще в процедурата? Но все пак за тези които искат, на своя отговорност да тестват, неко разгледат сайта.

Опасните линкове се пращат по мейла маскирани като съобщения от банката Ви, или от paypal, facebook и искат да потвърдите лична информация. Клика води до phishing страница която точи информацията към създателя си, и след няколко дни сметката в банката, или кредитната карта се оказват празни.

За да не се случи това никога, не кликайте на линкове в мейла които са Ви непознати. Трийте ги без да ги отваряте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *