Топ 3 на най-опасните SEO техники, които да избягваш през 2013, а и занапред

Koи са най-опасните SEO техники

Гост статия на Мартин Илиев специално за www.blog7.org

През последната година съм имал доста наблюдения върху SEO на зараждащи се бизнеси – от онлайн магазини, сайтове за колективно пазаруване, онлайн списания до уебсайтове на мобилни приложения, като infozone.bg. Интересно ми е да следя как прохождат новородените в бранша и какви техники използват.

В практиката си се свързах с доста хора, като съм се интересувал от всичко, до най-малките подробности, за да съм наясно как се постига максимална ефективност с минимален риск. Никой не желае да работи върху сайта си месеци и години и накрая Google да санкционира страницата му или да отстрани SERP ранговете.

Това струва пари, време и неудовлетвореност. Ако си нямseo-articles-are-dangerousате представа какво правите, ще трябва да започнете всичко от основи. Всъщност, това дори би могло да означава да сложите край на бизнеса, особено ако всичкият(или по-голямата част) от търговския обмен разчита на основните резултати.

Зъл ли е Google?

С тяхното постоянно усилие да направят търсачката по-добро място за своите потребители и (AdWords) клиенти, екипите на Google имат стриктни принципи за уебмастърите и блогърите, по които се ръководят.

Всеки, който иска да предостави съдържание и да оцени статия или страница на тяхната търсачка, следва да спазва тези правила. Или има риск да е санкциониран ранга им и дори да бъдат премахнати няколко страници от индекса.

Когато става въпрос за SEO, нещата драстично се промениха през последните 12 месеца и няма изгледи да спират.

Спомняш си Panda, Penguin, Page Layout и EMD, нали? Тези обновления стимулираха всички да създават по-добро, целенасочено съдържание, избягвайки агресивни стратегии и предоставяйки на читателите на сайта едно приятно изживяване, докато четат.

Google не е ваш враг!

Google иска( точно както ти и аз) да предостави на своите потребители качествено съдържание, така че хората, които търсят нещо, да се наслаждават на всеки сайт или заглавна страница. Всичко това има няколко положителни страни- потребителите, използващи търсачката, както и рекламодателите, поглеждат все по-често към Google,като средство да развиват бизнесите си- печелиш ти, Google, също така и техните клиенти.

Тези промени и обновления са необходими, за да останат всички щастливи и в същото време забраняват на спамърите и mass link-builder-ите да се възползват или да контролират Google SERP.

over optimization

Опасна SEO техника #1

Нискокачествено съдържание и препълнени с реклами сайтове

Помниш известния MFA (made for AdSense) уеб сайт и как ги санкционираха, нали? Актуализациите на Google Panda се въртят около сайтове с малко съдържание , които осигуряват ограничени статии и повече реклами на своите потребители. Нямаш ли усещането, че рекламите, заемащи цяла страница в сайтовете, не е нужно да се появават на първа страница на Google? Аз така мисля.

Казват, че 2013 е годината на сайтовете с качествено съдържание. С добро такова, няма да бъдете принуждавани да оптимизирате страницата си, което би било повод Google да отправи предупреждение към Вас.

Какво разбираме под качество?
Google имат свое собствено разбиране. Професионалните блогъри също. Бих казал, че качеството , носи в себе си първо информация, която помага на потребителите да си свършат работата(решат проблем) в живота си, бизнеса, като това стане по-бързо, по-добре, по-лесно отколкото преди.

  • Искате да напишете качествено съдържание?
  • Трябва да отдадете нужното старание.
  • Проучването е задължително!
  • Погледни Топ 10 на блоговете в твоята специалност или индустрия. Набележи си един, който разполага с най-добри текстове. Отдалеч може да разпознаеш най-доброто, нали? То не е общовалидно, а специфично. То не се ръководи от теории, но показва личните прозрения, казуси и анекдоти.
  • Анализирай най-атрактивните статии и се опитай да прозреш какво ги прави горещи, предпочитани и с качествено съдържание. В такъв случай, подражавай на стила им на писане и идеите за текст.
  • Не казвам да имитираш изцяло конкурентите си, в противен случай как ще се отличиш от тях? Тайната се крие в иновациите. Превъзхождай конкурентите си като най-малкото засягаш теми, които те не са засегнали, или за които не се сещат често. Ето как да те забележат твоите потребители и радарите на Google.

Опасна SEO техника #2

Линк схеми и Black Hat Техники

Актуализациите на Google Penguin се изправиха срещу сайтовете, които не спазват указанията за ръководене на уебмастърите на Google. Те се „цупят“ на Black Hat методите, които включват спам, пренатрупване с ключови думи и дублиране на съдържание или крещящи линк билдинг схеми.

Скорошен пример може да бъде наказанието на Interflora. Тяхна рекламна публикация е изловена от Google. Това, което направиха е просто: платиха на човек да напише описания и ги качиха на други сайтове с надеждата, че те ще покачат ранга им в Google и ще ги наредят на по-предна позиция в търсачката.

Наскоро Matt Cutts изпрати на своите последователи напомняне в Twitter, подчертавайки факта, че указанията за ръководене на Google за платените линкове, повишаващи PageRank (PR), се прилагат също така и за рекламни статии.

Каква поука може да си извлечем от този казус? Докато ниското качество на обратните връзки може да понижи класирането ти или да не се брои изобщо, плащането за реклама или линкове, за да повишиш твоя PR, е в разрез с политиката на Google. Това не означава, че не е разрешено да рекламираш или да правиш линкбилдинг. Google e против този подход при нерелевантни уебсайтове, но обича да вижда релевантни връзки.

Ако провеждаш реклама или сложиш платен линк на набелязан сайт, най-малкото избягвай пренатрупването с ключови думи. Всъщност, разнообразавяй хиперлиновете си, като ги направиш да изглеждат естествено. Това означава да съчетаваш добре рекламата или линка със съдържанието, като действаш нискомащабно.

От това, което разбрах, Interflora били наказани, заради мащабна платена реклама, като набелязвали нерелевантни сайтове. Все едно да изхарчиш бюджета си за реклама във всякакъв вид телевизионни и радио предавания, очаквайки да се увеличи популярността на марката и да се генерират продажби.

Това е тъп и опасен подход, тъй като продажбите се генерират, когато е набелязана определена тълпа от купувачи или перспективи, а не група от хора, които не искат да чуят за теб, нали?

Опасна SEO техника #3

Мрежи с обратни връзки и гост постинги

LinkVana и други подобни мрежи са силно засегнати от Google. Разбираемо е! Представи си, че си работил усилено през последните няколко години, изграждайки добър линк профил, отговарящ на правилата на Google, писал си добро съдържание и естествено си привличал качествени линкове.

И ето, идва някакъв човек, премахва те от класирането на Google SERP, защото използва някакви сенчести мрежи за линкове. Подходът е много прост. Наемаш някой, който може да създаде нискокачествени(или добри) статии. Публикуваш ги в мрежата. В рамките на месец, вероятно ще си придобил стотици обратни връзки. На следващия месец, твоите сайтове минават в класирането сайтове, на които им е коствало години тежък труд, изграждайки естествени линк профили.

Не мислиш ли, че Google трябва да отстоява и наказва тази безотговорна практика? Ясно е, че Google обича да насажда страх сред уебмастърите, и че е машина за пропаганда, но не се заблуждавай, те са умни!

Благодарение на тях имаме възможност да извлечем изгода от цялата упорита работа, която сме извършвали през годините и все пак да останем в радара на Google и да имаме посещения. Обаче, това не означава да пренебрегваш последните промени в Google, ако искаш да останеш на върха.

seo vs ppcСпамърите и black hat линк билдърите се движат успоредно с тези актуализации и използват Google link disavow инструмента, за да премахнат лоши линкове от сайтовете си, а някои превземат мрежата чрез гост постинги. Това е нова практика в мрежите с обратни връзки.
Набелязвате няколко подходящи блога във вашата индустрия, написвате (добри или лоши) съдържания за техния сайт и правите това постоянно. В рамките на месеца ще имаш 10..20..а може дори и 50 статии с обратна връзка към сайта или страница ти.

Подходът като цяло не е добър или лош. Зависи от това как го използваш. Ако пишеш в чужди блогове , единствено и само, за да повишиш рейтинга си, тогава Google ще те излови и ръчно или автоматично ще санкционира сайта ти. И ще трябва да започнеш всичко отначало.
Това са 3те най-опасни SEO техники, които трябва да избягваме през 2013 година, а и за напред.

Бъди разумен, имай търпение и изнеси (мъдро) маркетинговото си съдържание. Време е да подновим играта и да бъдем в добри отношения с Google, в противен случай, те лесно могат да махнат сайта ни от SERP-а. Ако искаш да върнеш санкционирания сайт отново в радара , научи как да клонираш стария си домейн към нов такъв. Но се стреми да изградиш нови връзки и се учи от старите си грешки. За нула време отново ще си в класацията.

Помни- потребителите са на първо място, после е търсачката!

 

За автора:
Мартин Илиев
Висше икономическо образование, степен бакалавър.
Към момента работи в „Калатори“ ООД
Занимава се със SEO от 2 години

2 thoughts on “Топ 3 на най-опасните SEO техники, които да избягваш през 2013, а и занапред

  1. Все повече и повече започвам да се убеждавам, че SEO-то лека полека си отива и занапред няма да има SEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *