Backlinks и SEO

Защо линковете са толкова важни за оптимизацията?

Когато сме направили един уеб сайт сме приключили само с половината работа. Дизайна, писането на код или използването на готова платформа като WordPress, Joomla, Drupal или някоя друга, са основата върху която ще поставим сайта си. Вторият ъгъл на пирамидата е избора на хостинг доставчик. Къде ще се съхранява сайта ни, колко е надеждна сигурността и какво е качеството на обслужването?

Третия ъгъл на пирамидата е оптимизирането на сайта. Търсачките са машини които индексират съдържанието в безкрайното Интернет пространство и го систематизират показвайки го в резултатите си. Всички искаме сайта ни да е в първите 10 резултата, но това се постига с реклама, солиден бюджет, постоянство в работата и авторитет.

backlinks seo

Нека разясним горната снимка:

Връзки от профили:
Регистрирайки се в форуми и други сайтове където е позволено ние имаме възможност да се присъединим към дадената общност. В профила ни имаме опция да напишем името на сайта си както и да го добавим в подписа си с ключова дума. Така когато коментираме нещо в този форум сайта ни получава линк.

Регистриране в социални мрежи:
Facebook, Twitter, Linkedin, Friendfeed, Youtube, Myspace, Digg, Stumbleupon, Delicious са само няколко от хилядите социални мрежи които съществуват и обединяват хората, играейки все по важна роля в живота им.

Блог коментари:
Блоговете растът с неизмерима скорост и всеки ден в Нета се появяват хиляди нови блогове. Някои се правят с цел печалба, някои споделят каузи, някои информират обществото (като wikileaks например 😉 други радват окото, но от всички имат изходящи и входящи линкове, от които нашият блог може да трупа авторитет и трафик, който впоследствие се монетизира.

Писане на статии и публикуването им в специални директории също е един силен коз в ръцете на опитен оптимизатор.

Размяна на линкове:
Собствениците на сайтове разменяйки линкове доказват един вид че гласуват доверие помежду си и има какво да се види или прочете в другият сайт.

Следвайки всички тези инструменти един оптимизатор може да изкара сайта на клиента си в завидната и търсена 1 страница на търсачката за която се борите. Но за някои ниши първата страница няма да помогне много тъй като има големи разлики когато си на 1, 2 или 5 място. Просто пазара работи така че първият сайт привлича повече от половината трафик, оставяйки другите 9 да си поделят останалото. На втора и трета страница търсят само SEO експертите.

One thought on “Backlinks и SEO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *