Как се прави прехвърляне на един сайт от един хостинг в друг?

Как става прехвърляне на един сайт от един хостинг в друг?

Наложи се да правя прехвърляне на няколко сайта от един хостинг в друг и искам да споделя тук стъпките които направих. Хостингите бяха на superhosting.bg и hostbulgaria.com и благодаря на Митко Христов от Хост България както и на отдел “Техническа поддръжка” на СуперХостинг.БГ за светкавичната им реакция при зададените въпроси. Удоволствие е да работя с такива професионалисти. Можете да разчитате на тях за качествен съпорт на въпросите Ви.

Виж някои мои хостинг премеждия

Уточнявам че това прехвърляне важи при малки сайтове без база данни (сайтове направени на html), за сайтове с база данни както е wordpress ще има малко повече работа, но за това ще споделя в друга статия.

4 стъпки за прехвърляне на сайт на нов хостинг.

  • 1. Отваряте FileZilla и влизате в ftp панела на хостинга. Сайтовете обикновено се намират в папката public_html но има и случаи когато са извън нея. Нека предположим че са в папката public_html. Създайте една нова папка на десктопа на компютъра си и копирайте всички файлове от ftp панела на хостинга . Абсолютно същото важи и ако са извън нея. Сега имате копие на файловете на работещия сайт на компютъра си което ще качите на новия хостинг.

ftp_prehvarliane_sait

  • 2. След като преместите уеб сайта в новия акаунт, за да насочите домейна да зарежда съдържание от новия акаунт ще бъде необходимо да промените DNS насторйките на домейна. Влезте в стария cpanel на хостинга от който ще прехвърляте домейна и изберете Advanced DNS Zone Editor. Там на името на домейна променете TTL на 300 и на Record задайте новият Address на новият хостинг. Технологичния период за обновяване на DNS информацията след промяна на DNS записи е от 2-48 часа. Ако сайтовете са често обновяващи се това може да създаде известно неудобство за Вас и за потребителите. За да съкратите периода през, който домейните ще зареждат съдържание от стария акаунт Ви препоръчваме, най-напред да бъде намален TTL-a на всички А записи в DNS зоната на стария акаунт. Препоръчителна стойност на TTL-a при предстоящо преместване на уеб сайтове е 300 секунди. След това е необходимо да се изчака няколко часа докато изтече стария TTL и да започнете преместването на уеб сайтовете.

01

02

  • 3. Сменете DNS записите от където е зареждал сайта с новите от новия хостинг.

06

  • 4. Влезте в новия cpanel на хостинга на който ще прехвърлите домейна и го добавете като Addon Domains. Най-добре е да преместите файловете в отделна директория извън public_html. След това да се промени DocumentRoot директорията на Addon домейна Промяната на DocumentRoot може да се извърши от меню Addon Domains като изберете иконата под форната на “Молив” срещу домейна. Промяната на А записите може да бъде извършена от контролния панел cPanel на стария хостинг акаунт apecomgr от меню “Разширен DNS редактор”/”Advanced DNS Zone Editor”. След като достъпите Advanced DNS Zone Editor е необходимо от падащото меню да се селектира домейн, за който ще се извършват промените. За да насочите домейните към новия акаунт е необходимо да смените ИП адреса в А записите от  от стария към новия.

07

Бързо и лесно прехвърлихте сайта си от един хостинг в друг безпроблемно. Най-късно на следващия ден той ще зарежда на новото място и вече можете да изтриете всичко на старото.

Полезни линкове:

Преглед на сайт преди опресняване на DNS информацията

Преместване/прехвърляне на сайт от един хостинг акаунт в друг

4 сигнала че хостинга ти е лош