Би ли вярвал в Google за SEO съвети?

Дава ли Google истински SEO съвети?

Преди да дам един бърз отговор на въпроса, нека размислим заедно върху следните неща:

1. Google създаде нуждата от SEO (оптимизация на сайтове за търсачки). От създаването си през 1998 до към 2011 с появата на първия Panda update и 2012 с първия Penguin update, търсачката позволяваше лесно да бъде манипулирана от хора които търсеха начини да класират на челни места money сайтове.

Алгоритъмът на търсачката класираше сайтовете според броя линкове и ключови думи в съдържанието.

Това означаваше че който ползваше автоматизирани тулове за линк билдинг които поставяха линкове във всевъзможни сайтове на килограм, основно от коментари, и добавяше 50 пъти същата ключова дума в съдържанието, както и нейни синоними, лесно достигаше заветната първа страница в органичното търсене, за ключовите думи които го интересуваха.

Промяната дойде с Google update

различните истини за оптимизацията за търсачкиНещата се промениха именно след 2011г. Тук виж историята на всички гугл ъпдейти и промени на алгоритъма. Ако в началото тези ъпдейти целяха с наказания при въвеждането им, да поизчистят SERP-а от некачествените сайтове, и да дадат предимство на по-качествените в класиранията, сега вече са част от алгоритъма на търсачката и постоянно влияят на органичните резултати. Последния ъпдейт с име Fred беше насочен към сайтовете със съдържание с ниска стойност, които се класираха на добри места без да полагат сериозни усилия.

Какво иска да каже Google към всички които практикуват SEO?

Google насърчава SEO специалистите да спазват нейните правила в оптимизацията на сайтове, като:

  • Създайте качествено съдържание.
  • Правете качествен линк билдинг със релевантни и стойностни сайтове. Малко на брой, но качествени линкове са достатъчни за да стигнете и да се задържите на първа страница. Количеството не е от значение, както преди.
  • Обърнете внимание на бързината на зареждане на сайта, нека той е responsive и предназначен за ползване от мобилни телефони и таблети.
  • Обърнете внимание на потребителя, нека остане доволен от качеството на самия сайт, от начина на поднасяне на информация и от сигурността му.
  • Ползвайте https (SSL) на сайтовете.
  • Спрете да купувате линкове.

А какво всъщност казва?

  1. Купете моята реклама, позвайки Adwords. Клиентите ви ще ви открият мигновенно, рекламата е над органичните резултати и всеки я вижда веднага.
  2. Не ви трябва SEO, то е скъпо, нямате време да се запознаете със същността му, а и хората които наистина го разбират са малко на брой, всички останали са спамери които единствено ще ви вземат парите, като в добрия случай ще свършат някаква половинчата работа, а в лошия случай ще ви навлекат наказания от нас.

За тези които обичат да четат и искат да се информират, Google е написал следния стартов наръчник където описва цялата процедура по оптимизирането на сайтове.

Въпросът към клиента?

Ако ти си клиент, който има фирмен сайт, или e-shop, и иска да увеличи продажбите си в Интернет, би ли отделил необходимото време и ресурси за да научиш да боравиш със всички описани в наръчника неща, или би наел фирма която да се занимава със цялостното изграждане и позициониране на бранда ти в мрежата?

Какво мисля аз?

Mоето мнение че нещата вече не са само черни, или само бели.  След 2011 нещата в търсачката се промениха много и вече през 3-4 месеца се добавят и тестват нови неща. Алгоритъма става по-интелигентен, научава се да чете и да разбира повече неща, събира и анализира информация за всички ни, с която търгува, но това е отделна тема. Вече локализира резултатите доста добре, което означава че бай-Иван в София вижда едни резултати при търсене на “гръцки преводач“, а Мария във Варна други. Умната търсачка сервира на посетителите си най-релевантните сайтове в зависимост от местоположението на компютъра или мобилния телефон на посетителя. Но локалното търсене също подлежи на манипулация от SEO гурутата, и е може би най-добрия избор за брутално надхвърляне на потенциала на група сео експерти, които разполагат с подходящ бюджет и мотивация за постигане на резултати.

нови техники за сео оптимизацияАко някъде в Интернет прочетете, че някой Googler е казал нещо, което е различно от вашето разбиране за оптимизация на сайтове, това може да е знак, че има нови неща, които трябва да научите. Разбирането ви за SEO и практикуването му на клиентски сайтове трябва също да се адаптира и развива. Това е начинът да останете в чуждата игра. Постоянно следене на новите неща които налага търсачката, тест, проба, грешка, и окрупняване на бизнеса ви чрез сливания с партньорски фирми.

Без сериозен бюджет и отдел на заплата, за цялостно позициониране на фирмен сайт в Интернет, 80% от колегите които практикуват СЕО няма да постигнат резултатите които обещават на клиентите си. (Ръст на органичните посещения и увеличение на приходите).

Какво е бъдещето в бранша?

One man show Google успя да го неутрализира. Колкото по-рано го осъзнаем и потърсим обединение на усилията с цел постигане на по-добри резултати, толкова повече реални приходи ще видим в джоба на клиентите си, и нашия.