9 съвета за линкбилдинг, които действително ще са ви от полза

Линкбилдингът е много важна част от успеха на всеки онлайн бизнес. Линковете не са просто една от многото фази на SEO, а помагат на повече хора да ви намерят в интернет, изграждат сериозни взаимоотношения с партньори и подсилват популярността на бранда ви.

Съвети за линк билдинг
Съвети за линк билдинг

Дългосрочната стратегия за линкбилдинг е елементарна – създайте си стабилен и устойчив авторитет във вашия бранш и хората ще ви намерят и сами ще искат да пускат врFooъзки към вашето съдържание. Постигането на такъв резултат може да отнеме години, така че всички се нуждаем от линкове и в краткосрочен период, за да се задържим на високо ниво. Важно е да се използват тактики при създаването на връзки, защото именно те постилат пътя към успеха. Предлагаме ви 9 именно такива работещи тактики, които ще намерите за подходящи:

1) Интервюта. Много, много интервюта.

Ако тепърва започвате набирането на връзки към сайта си, започнете да интервюирате всеки от вашето обкръжение или бранш и пишете подробни статии, съдържащи техните мнения и анализи. Подобен тип съдържание ще бъде изключително ценно за потребителите, ако го създадете както трябва, и може да ви донесе купища линкове. Също така по този начин развивате собствените си знания и експертни оценки и изграждате взаимоотношения с влиятелни личности в бранша. Това е стар трик от наръчника за линкбилдинг, но винаги действа ефикасно.

2) Социалните мрежи са ваши приятели.

В наши дни социалните сигнали оказват значително влияние на уеб страниците, затова множество споменавания в Туитър, публикации във Фейсбук и Гугъл+ и изобщо всички други социални мрежи са равносилни на линкбилдинг. Всъщност е доказано, че линкове от Гугъл+ увеличават ранка на сайтовете, към които сочат, подобно е действието и на други социални мрежи. Съдържанието, провокиращо споделяне, се набива на очи на търсачките, така че се старайте да предизвиквате харесвания, коментари, споделяния, тагвания и всякакви други социални сигнали. Подобни неща ще подобрят ефекта от линкбилдинга и органичната SEO оптимизация десетократно.

3) Публикувайте наново „виралното“ съдържание.

Гугъл+ не е единственият социален инструмент, който оказва директно влияние върху линкбилдинга. Вземете под внимание съкровищницата от съдържание, налично във Фейсбук и Tumblr. Това са двата най-добри канала, източници на вирално съдържание.

Методологията е проста: ако сте отделили от времето си да станете експерти по дадена тематика, трябва да отличите и другите ви съмишленици, като публикувате и споделяте наново най-качественото им съдържание. Ако намерите публикации, които смятате, че ще са повече от интересни за аудиторията ви, споделете ги. В замяна най-вероятно и вие ще получите споделяне и линкче към ваша собствена публикация именно от тези други експерти в областта. Няма нужда да молите никого за линк – бъдете активни, намирайте и споделяйте интересно съдържание и услугата със сигурност ще ви бъде върната.

4) Разнообразете съдържанието си.

Статиите и публикациите в блогове са най-разпространените начини за създаване на съдържание, но не се ограничавайте единствено до тяхната стандартна форма. Колкото повече разнообразявате, толкова по-големи стават шансовете да получите линк отнякъде. Клипчета, инфографики, гифчета, презентации – всичко подобно ще ви прави по-вирални и сериозно ще увеличи линковете към сайта ви от външни източници.

5) Внимателно наблюдавайте цифрите си.

Не откъсвайте поглед от представянето на съдържанието си и опитайте да разберете коя част от него предизвиква най-много споделяния и внимание. Вдъхновявайте се от публикациите си, които се радват на най-много социални сигнали, за да направите новото си съдържание още по-добро. Тук важи и обратният съвет – не трябва в бъдеще да правите това, което не е донесло позитивни резултати.

6) Водете се по резултатите на конкурентите.

Както вашите собствени цифрови резултати ви дават насоки какво да правите, същото можете да научите и от тези на конкуренцията. Проучете откъде конкурентните сайтове получават най-много линкове и какво правят, за да ги заслужат. Този анализ ще ви помогне да избистрите как изглежда идеалното партньорство. Инструменти като OpenSiteExplorer ще ви бъдат ценен помощник за тази цел.

7) Създайте си богата колекция от висококачествени графични материали.

Ако смятате да правите линкбилдинг в дългосрочен период и браншът, в който работите, страда от липса на достатъчно добри графични материали, създаването на собствена колекция от подобни изображения ще ви помогне много. Това, разбира се, изисква сериозен бюджет, тъй като ще ви трябва фотограф или дизайнер. Но инвестицията със сигурност ще си струва, ако вашите изображения се използват масово от блогъри и журналисти – това означва огромен брой качествени линкове.

8) Осигурете си адекватност на линковете

Не се заблуждавайте – не всички линкове носят еднаква стойност. Всички усилия при линкбилдинга ще бъдат напразни, ако не направите така, че всяка външна препратка към сайта ви да бъде релевантна на вашия бизнес. Ако развивате онлайн магазин за хардуер, например, няма да ви свършат работа линкове от гуру или коуч за лични съвети. Връзките трябва да бъдат свързани с вашата индустрия и да подкрепят авторитете и репутацията ви. Събирането на линкове от всякакви източници не само няма да подобри позициите ви, но може и да ги влоши.

9) Създайте уникално невероятно съдържание.

И накрая, но не на последно място, най-очевидният но и най-пренебрегван съвет – създайте всяка частица от съдържанието си по уникален, полезен и интересн начин. Никой не иска да пуска препратки към безсмислени публикации. Ако търсите внимание онлайн, фокусирайте усилията си върху качеството на всяка своя публикация. Ако нещо не е интересно, няма да ви донесе линкове, нито пък ще ви свърши работа за SEO или популяризиране на бранда. Качеството трябва винаги, абсолютно винаги да се гони преди количеството.

Какви други тактики използвате, за да получите повече линкове?

Автор: Добромир Панов – главен SEO консултант в Промо Пойнт ООД. Мечтател и оптимистично настроен реалист. Не губи надежда, че ще дойдат и по-добри дни и вярва, че всичко се връща рано или късно. Поддържа и собствен seo блог, в който пише от време на време.